FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 25 februari 2016

Huawei, Lenovo och Xiaomi växer

STOCKHOLM (Direkt) Antalet smartphones som såldes världen över 2015 steg 10 procent till 1,43 miljarder.

Det framgår av statistik från analysfirman IDC, som också visar att företag från det kinesiska fastlandet tar allt större del av marknaden, skriver tv-kanalen CNBC.

Tre kinesiska företag - Huawei, Lenovo och Xiaomi, tog sig i fjol in på listan över de fem största tillverkarna. Samsung och Apple var de övriga två.

Kineserna har skaffat sig försprång framför konkurrenterna på flera sätt. Bland fördelarna finns en stor inhemsk marknad, ett stort underleverantörsnät som drar ned tillverkningskostnaderna, samt allt bättre kapacitet inom forskning och utveckling vilket gör att användarupplevelsen kan förbättras. Som ett exempel har den kinesiska tillverkaren Oppo ett nytt batteri som kan laddas fullt på 15 minuter.

Linda Sui, ansvarig för strategifrågor inom smartphones på Strategy Analytics, säger till tv-kanalen att de kinesiska tillverkarna spelar en allt viktigare roll - Huawei, Oppo och Vivo har enligt henne särskilt goda förutsättningar att växa. För Xiaomi blir året däremot kritiskt, då företaget förlorat sin ledande ställning på den kinesiska smartphonemarknaden till Huawei.

Xiaomi presenterade sin nya flaggskeppstelefon Mi5 vid Moblie World Congress på onsdagen. Telefonen har den nya Qualcommprocessorn Snapdragon 820-processorn som också sitter i Samsungs nya telefon Galaxy S7. Xiaomi positionerar sig som lågpristillverkare, men med specifikationer som ger god valuta för pengarna, enligt IDC:s analytiker Tay Xiaohan.

"Om det finns någon nisch där de kan positionera sig, så är det där", sade han till CNBC.

David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar