FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

söndag 7 februari 2016

Fingerprint får ny köprekommendation

Aktie  Fingerprint som föll dramatiskt efter sitt bokslut i torsdags får nu en ny köprekommendation - denna gång av analysfirman Stockpicker. Analysen pekar mot en potential över 50 procent.
När Fingerprint kom med sina siffror för 2015 i torsdags var spänningen stor på aktiemarknaden. Och siffrorna var något bättre än väntat och framför allt höjde bolaget sin prognos för intäkterna för innevarande år till 7,0-8,5 miljarder. Den lägre gränsen höjdes med en halv miljard nu när bolaget tycker sig ha bättre kontroll över intäkterna senare under året.
Men det räckte inte för aktiemarknaden, aktien steg visserligen inledningsvis efter rapportsläpptes, men föll sedan kraftigt resten av torsdagen. och under fredagen tilltog fallet med över 10 procent och kursen slutade veckan under 380 kr.
Anledningen kan vara ett stort tryck nedåt från de stora blankningspositionerna i aktien plus den oro som många aktieägare visar över de säljrekommendationer som finns på marknaden , både från en mäklarfirma som ABG Sundal Collier (riktkurs 200 kr) och i övrig media. De negativa analytikerna siktar framför allt in sig på den framtida konkurrenssituationen som kommer hårdna betänkligt framöver och göra att 2016 blir ett toppår för Fingerprint.
Nya analyser väntas nu komma under vintern/våren från andra banker/och fondkommissionärer, vilket kommer ge ett bättre beslutsunderlag för marknaden. Först ut efter rapporten är analysfirman Stockpicker på söndagen som presenterar en köprekommendation.
Analysen tar sin utgångspunkt i Fingerprints marknadsledande ställning när det gäller teknik inom fingeravtryckssensorer plus den urstarka ställningen bland inhemska tillverkare av smartphones i Kina.
Stockpicker menar att detta även under 2017 innebär att Fingerprint kan hålla ställningarna och därmed plussa på ytterligare ett år med fantastisk lönsamhet. Då menar man också att bolaget kommer dra nytta av att tekniken nu kommer att börja användas i annat än smartphones, som till exempel läsplattor, smarta kort, fordon, etc.
Det sistnämnda är något som de negativa analyserna inte tar hänsyn till i tillräckligt hög grad - och därför ser Stockpicker att nuvarande kursnivå är ett utmärkt köpläge. Analysen pekar på att vinsten per aktie under 2016 kommer hamna runt 40 kr, vilket ger ett p(e-tal under 10. I normala fall skulle ett bolag som Fingerprint betalas tre gånger mer, men analysen menar också att bolaget är unikt i och med den marknadstillväxt som sker och att man därför bör vara försiktig.
Men en värdering ungefär som börsen innebär en riktkurs på 600 kr - och dit tror Stockpicker det är möjligt för aktien att gå med den information som finns idag. Det innebär en potential med 58 procent från slutkursen från i fredags.
Den är en av de faktorer som marknaden behöver ta hänsyn till under måndagens handel. Den andra är förstås det säljtryck som kan uppstå från de aktieägare som följde den starka nedgången under torsdag/fredag och som under helgen bestämt sig för att minska sina innehav för att eventuellt minska sina förluster eller säkra tidigare vinster.
Magnus Alfredsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar