FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 24 februari 2016

En tidsfråga innan vissa bolag får ge upp

Fingerprint Cards FING B -4,89% ser än så länge inga tecken på konsolidering av eller utslagning bland fingersensortillverkare, men anser det vara en tidsfråga innan de som ännu inte lyckats slå igenom ger upp. Det säger bolagets vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt under årets Mobile World Congress.– Vi har än så länge inte sett att några bolag ger upp sina försök, men det är rimligt att tänka sig att de som hittills inte lyckats kan få svårt att kämpa på om tolv månader eller så. Man måste hitta pengar någonstans, och om det inte kommer från intäkter och vinst krävs externa tillskott. Har de hållit på i flera år utan att lyckas blir det svårt, säger han och nämner "våra norska kolleger" - Idex och Next - som exempel på sådana aktörer.
Tidigare i februari signalerade halvledartillverkaren Qualcomm en ökad förvärvsaptit, och åtminstone en analytiker pekade ut Fingerprint Cards som ett tänkbart förvärvsobjekt. Jörgen Lantto vill inte kommentera huruvida Fingerprint Cards har uppvaktats av några friare: det är en ägar- och styrelsefråga, säger han.
Själv sitter han inte i styrelsen. Beträffande ägarskap kommer Jörgen Lantto om några veckor lösa in 920.000 optioner till aktier och då bli en av bolagets största ägare. Antalet kan jämföras med hans 7.300 aktier i dag, eller med Fingerprints aktiestock på 63,6 miljoner aktier.
Huruvida han avser sälja aktier vill Jörgen Lantto inte kommentera, men han bedyrar att han är en "väldigt starkt committad framtida ägare och har inga planer att sälja några aktier i dag", och några avsikter att trappa ned finns inte.
– Nej. Det här är en rolig och spännande bransch och vi är ett bolag som lyckats bra, så det är väldigt motiverande att jobba kvar i bolaget, besvarar han den frågan, och konstaterar för formens skull att vd-uppdrag är en styrelsefråga.
Något annat som är en styrelsefråga, enligt Lantto, är företagets finansiella mål. I början av maj håller Fingerprint Cards årsstämma. Vilken typ av finansiella mål bolaget då kommer att avisera är ännu inte satt, men kommer avgöras internt på bolaget i närtid, säger Jörgen Lantto.
– Det är ännu inte bestämt, och är en styrelsefråga, säger han och medger att han såväl som finanschefen är inblandad.
– Självklart är tillväxt en av de viktiga frågorna. Möjliga andra frågor är marknadsandel och marginaler, säger han på frågan om det kan bli fråga om tillväxt-, marginal- och/eller utdelningsmål.
Fingerprint Cards har i dagsläget inga finansiella mål, men intäkts- och rörelsemarginalprognoser för 2016: intäkter på 7-8,5 miljarder kronor, och en rörelsemarginal överstigande de 37 procent som nåddes under det andra halvåret 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar