FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 4 februari 2016

Banker tvingar gamfonder att köpa tillbaka Fingerprint-aktier

Publicerad 04 feb 2016, kl 09:01

User image
Stefan Lundell@stefanlundell · Visa profil

Enligt Breakits källor har banker börjat kalla tillbaka aktier från stora hedgefonder, som har spekulerat i en nedgång i kursen.


Breakit har tidigare i veckan avslöjat att en rad stora aktiefonder positionerat sig för en kraftig nedgång i Fingerprint-aktien inför rapporten som släpptes nu i morse.
Genom att ”blanka” en aktie går det att tjäna pengar på om kursen går ned - och det är precis vad ett 20-tal större institutionella investerare gjort i Fingerprint-aktien.
Men efter den urstarka kvartalsrapporten från sensorbolaget är det nu bäddat för ett riktigt blodbad bland alla blankarna. Enligt Breakits källor har flera banker nu på morgonen börjat kontakta de största blankarna för att kräva tillbaka aktierna.
Blankarna har lånat aktierna av existerande aktieägare och flera av dessa har nu i stor skala krävt att få tillbaka sina aktier. Det innebär att blankaren har två dagar på sig att lämna tillbaka aktierna. 
Blankaren ställs då inför två alternativ:
  • Låna aktier från någon annan aktieägare - men det är i praktiken omöjligt eftersom poolen av aktier att låna i Fingerprint är tömd, enligt Breakits källor. Det finns helt enkelt inga aktier kvar att låna.
     
  • Då återstår alternativ två - att köpa aktier direkt på börsen.
     
Det senare alternativet innebär att blankaren tvingas storköpa aktier vilket kommer att ge press uppåt på aktiekursen. För blankaren är detta ett mardrömsscenario - medan det förstås är positivt för de ägare som spekulerar i en kursuppgång.
Enligt Breakits källor uppgår blankningen i Fingerprint till 11,8 procent av alla aktier i bolaget. Det är en extremt hög siffra och Fingerprint är den överlägset mest blankade aktien på Stockholmsbörsen i dagsläget.
Breakits källor uppger att minst 1 miljon aktier i Fingerprint nu återkallats.
”Det kommer att växa. När bankerna börjat återkalla aktier så blir det ofta en dominoeffekt”, säger en av Breakits uppgiftslämnare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar