FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 20 november 2014

Blogginlägg Redeye 130910.

Ikväll kl 19 i nådens år 2013 förväntas äntligen Apple debutera med fingeravtryckssensorer i iPhone. Gravitationsteorin har redan förpassats till soporna då FPC-aktien fortsätter rakt ut i universum.
Det var ett tag sedan jag senast skrev ett blogginlägg här på Redeye. Anledningen är att jag nu skriver åt Stockpicker där jag sedan ett par år tillbaka ibland dykt upp som gästskribent. Nu rör det sig dock om ett längre vikariat varför jag av tidsmässiga och kundlojala skäl nedprioriterat skrivandet här på Redeye. Idag gör jag dock ett undantag.
Ända sedan jag för drygt sex år sedan började blogga på Redeye har jag haft ett intresse för biometribolagen. Sommaren 2011 deltog jag i sajtens analystävling där jag i finalen bidrog med en köprekommendation på Fingerprint Cards och som glädjande belönades med en delad förstaplats tack vare att analysen var välskriven. Sedan publiceringen har också aktien stigit med makalösa 1 400 procent så visst finns det anledning att styla till tuppkammen, men framförallt, har detta varit en ”Once in a lifetime opportunity” för de som varit intresserade och pålästa av sektorn. Signalerna om ett kommande genombrott för tekniken har ju länge funnits och blev också övertydliga ifjol när Apple förvärvade Authentec.
Visserligen är det inte rekommenderbart att kombinera känslor med börshandlandet men idag känns det, av förklarliga skäl, som en extra pirrig examensdag tack vare kvällens höjdpunkt – Apple:s lansering av nästa iPhone.
Det går givetvis inte att utesluta att Apple ytterligare dröjer med att debutera med en fingeravtryckssensor men det har släppts väldigt mycket förhandsinformation som talar för att tekniken verkligen kommer att hamna i strålkastarljuset ikväll. Jag utgår i alla fall från detta och räknar därför med att Apple med stora muskler kommer att marknadsföra teknologin som en riktig killer-applikation!
Anledningen är att Apple tvingas göra detta. Fingersensorer inom konsumentelektronik har tidigare dissats av användarna och enbart nått begränsade framgångar inom i huvudsak laptopsegmentet. Orsaken är att tekniken varit undermålig och att behovet av ökad säkerhet och enklare lösenordshantering inte varit lika stort som det är idag. Dessutom har utvecklingen av mjukvara släpat efter, alltså ett uppbyggt ekosystem där du snabbt med fingrets hjälp skall kunna färdas på internet, logga in på sajter eller exempelvis köpa appar.
Nu är behovet skriande, kvaliteten på sensorerna förbättrats och mjukvaran på gång, bl a via Windows 8.1. Vad vi därtill kan vara säkra på är att Apple kommer att anstränga sig till det yttersta för att ändra beteendemönstret hos användarna med syfte att skapa en trend där fingeravtrycksfunktionen kommer att spela huvudrollen. I efterdyningarna av detta kommer givetvis Fingerprint Cards att segla – i racerbåt.
Men nu måste vi naturligtvis också beakta att värderingen redan skenat iväg men samtidigt inte underskatta vad som nu kan hända när bekräftelsen sker – att Apple verkligen rullar ut tekniken i sin flaggskeppsmodell. Kommer kontinentalplattorna att flyttas eller aktiemarknaden att gäspa?
Vi har egentligen aldrig varit med om detta förut, att en marknad går från i praktiken noll till hundra knyck på ett år samtidigt som marknadsledaren(Authentec) försvinner och lämnar kvar en enda konkurrent som sitter med en färdigutvecklad lanserad linjesensor och som kommer att vara först ut med en touchsensor, som dessutom sannolikt alla vill ha som vill matcha Apple:s touchsensor i Home-knappen. När nu mediabruset tilltar kring tekniken och utländska analytiker och investerare, i större omfattning än tidigare, upptäcker Fingerprint Cards, som sitter med över 20 design win redan innan Apple:s lansering. Hur tänker de då?
De har naturligtvis redan börjat tänka. I fredags postades en analys på den amerikanska investeringssajten Seeking Alpha som omedelbart skickades ut till knappt 200 000 prenumeranter. Effekten av detta är värd en egen liten tanke, för övertygas 1 procent av dessa att köpa 10 000 aktier var, talar vi om 20 miljoner aktier som köpsugna jänkare vill åt. Det är minst sagt lockande att damma av ekonomiboken och leka med efterfråge- och utbudskurvor samt rabbla equilibrium-mantran.
Hedgefond-analytikern som skrivit analysen på Seeking Alpha belyser bl a problemen som huvudkonkurrenten Validity har med sin flex-film-teknik samt gör intressanta antaganden angående försäljningsmöjligheterna men missar helt affärspotentialen på den kinesiska marknaden och kinesiska varumärken som Huawei, Lenovo, ZTE och Yulong Coolpad. Coolpad har nu exempelvis klättrat upp till andra plats efter Samsung på den kinesiska marknaden och bör således idag finnas inom Tier 1.
Det som däremot är uppseendeväckande är att skribenten anser att Fingerprint Cards skall värderas till multiplarna 2 x försäljningen samt 10 x ebitda baserat på analytikerns beräknade försäljningsprognos innehållande 260 miljoner sålda touchsensorer. Detta motsvarar ett börsvärde på 2 miljarder dollar, alltså en kurspotential på ca 200 procent!
Jag är inte exakt på samma våglängd som skribenten men försöker grubbla kring vad som kan hända om fler amerikanska analytiker släpper liknande riktkurser eller t o m börjar addera potentialen inom andra användningsområden såsom fjärrkontroller, smarta kort och spelkontroller etc. Det är i alla fall lockande att tro att en hungrig vargflock snart sitter på en atlantångare och att aktien kommer att fortsätta ta sjumilakliv till väsentligt högre kursnivåer.
Nu är det givetvis galenskap att gå all in i Fingerprint Cards och flytta till en Söderhavs-atoll för att sysselsätta sig med att hyvla kreditkort men det är jäkligt intressant att vara ett av korten i leken.
Ikväll kl 19 svensk tid blåser domaren igång matchen och motståndarna har inte ens anlänt till omklädningsrummet då de är upptagna med teknikträning på träningsplanen. Vanligtvis brukar inte heller publiken gå hem omedelbart efter matchstart varför blickarna kommer att riktas mot Stockholmsbörsen och Fingerprint Cards. Jag har därmed svårt att se ett sjunkbombs-scenario även fastän det inte går att utesluta ett antiklimax om en förväntad initial kursrusning uteblir imorgon. Större vinsthemtagningar kan ju vara i faggorna då aktien nästan varje dag tagit nya ATH-kliv.
Det kommer dock snarare att dröja ett par veckor än en dag för att få en atlantångare över havet och förtöjd i Göteborgs hamn. Kavalleriet av amerikanska investerare lär alltså förr eller senare orsaka ökad efterfrågan på aktien, och i synnerhet i takt med att Apple-användarna börjar jubla över tekniken, som de i regel gör. För vi är lika svaga för trender som vi brukar överskatta möjligheterna och underskatta riskerna i förhoppningsbolag(!) och nu väntar en kombination.
Slutligen undrar jag om vd Johan Carlström idag känner en slags filantropisk godhet då han bidragit till en tsunami-översvämning i mångas värdeportföljer. Jag tar i alla fall tillfället i akt att kl 19 öppna en flaska Polignac Extra, en riktig finsmakarkonjak, för att utbringa en skål för skepparn som med fortsatt fingerkänslighet nu har som utmaning att styra hem de mobiljättar som ännu saknas på kundlistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar