FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

tisdag 11 november 2014

Blogginlägg på Redeye.

Fingerprint Cards är en framgångssaga som heter duga. Som underdog, med hela svenska journalistkåren mot sig, så har man gått från att vara ett litet okänt göteborgsföretag till att bli världens ledande tillverkare av fingeravtrycksläsare för mobila devices. Man har fått några av världens största företag som kunder; bl.a. Huawei och MasterCard och blivit hyllade av Microsoft. FPC är i utländska ögon något fantastiskt; Det är svensk kvalitet och något som mobiltillverkarna är stolta över att ha i sina produkter. - I Sverige ses man som en skandal, något man inte ens bör ta i med tång.
Fingerprint Cards är ett unikt företag som går från klarhet till klarhet. Man har marknadens bästa fingeravtrycksläsare, en otroligt erfaren och kompetent ledning med brett kontaktnät och en kundbas som får de flesta andra svenska företag att tappa hakan. Man håller på att bli ett av sveriges nästa storföretag. 
Omsättningen de senaste åren;
2012: 10,3milj
2013: 95,4milj
2014: 230-330milj (prognos)
2015: +1.000milj (prognos) 
Enligt prognosen för 2015 så kommer FPC ökat sin omsättning med 10.000%. 
Fingeravtryckssensorer är inte standard på telefoner idag. Nästa år kommer det vara det. 
Ni som har en Iphone5s kan idag i stort sätt bara låsa upp telefonen med sensorn. Det har börjat komma ut appar där man kan logga in via fingret men än så länge så finns det väldigt få. Så i dagsläget är en fingeravtrycksensor inget som du behöver på din telefon men det är påväg att förändras. 
Snart är alla dina lösenord utbytta mot ditt fingeravtryck, din plånbok ligger i mobilen och din legitimation är ditt finger. Snart låser du upp din dörr med din telefon och startar din bil med en liten touch. Detta är framtiden vare sig du vill det eller inte. Anledningen? Det är snabbare, smidigare och säkrare. 
I asien och i USA har detta redan börjat; Alipay och Apple Pay. 
Behovet skapar efterfrågan
Ju fler användningsområden ditt finger får, ju större kommer efterfrågan på denna teknik att bli. Detta började i år och kommer att explodera nästa år; Appar, Betalsystem, m.m. Potentialen för FPC är enorm och att marknaden inte har insett dett än ger oss en unik chans. Att de s.k, journalisterna inte insett detta än är på gränsen till tjänstefel. 
Rom byggdes inte på en dag och det lär inte detta göra heller. Sensorn skall intergreras i telefoner och plattor, algoritmer skall anpassas och programvara skall skrivas om - det tar tid! Nästa år så kommer betydligt fler modeller vara utrustade med en fingeravtrycksläsare men inte alla. Dock kommer behovet och efterfrågan att finnas och marknaden kommer då ha insett potentialen i FPC. 
Hur kan man vara säker på att FPC kommer ta stora marknadsandelar? 
Okej, så marknaden för fingersensorer kommer bli otroligt stor och värd väldigt mycket pengar. Men hur kan man vara så säker på att FPC kommer få vara en stor del av detta?
Titta på konkurrenterna och titta på FPC. Sen tittar du på konkurrenterna igen och tillbaka på FPC.
Synaptics sensor som sitter i samsungs telefon har fått otroligt dålig kritik, den är jobbigare att använda än ett lösenord. Syna tappade Nexus p.g.a. att deras sensor var för dålig. De har ännu ingen färdig touch. Detta är FPCs största konkurrent. 
Idex har ingen färdig touch och har inte ute någon av sina produkter någonstans. 
Goodix verkar ha problem med patent och lär aldrig kunna sälja sin sensor till en telefon som skall lanseras globalt. Det har även kommit uppgifter om att de har problem med säkerheten med sensorn.
EgisTecs nya touch sitter i Philips nya telefon har dock inte hört någonting om den.
AuthenTec tillverkar endast till Apple. 
Fingerprint Cards har idag sina sensorer ute i över 30modeller, Huaweis VD älskar sensorn och kritiker över hela världen hyllar den. Mastercard skall använda FPCs sensor i sitt nästa kort. 
Vi är i Pole Position och även om konkurrenterna får färdigt fungerande touchsensorer så kommer Fingerprint Cards att få stora marknadsandelar. 
Risker
Den största risken för Fingerprint Cards är Sverige. Svenska journalistkåren verkar göra allt de kan för att svartmåla företaget. Om det kan ligga personliga intressen bakom försöken att sänka FPC kan man spekulera om men det lämnar jag åt andra. 
Aktien är mycket volatil idag men på ett års sikt så ser det otroligt bra ut. Antagligen börsens bästa placering på ett års sikt. 
Värdering
Idag värderas företaget till ca. 2,2miljarder. 
Med en omsättning på 1 miljard med en EBITDA på 25% och ett PE-tal på runt 20 så skulle företaget vara värt ca. 4 miljarder. 
Ett PE-tal på 20 kanske låter högt, men för ett företag som förväntas växa med XXX% om året så tycker jag att det känns rätt lågt. 
Är dock ingen ekonom så skall inte säga för mycket. 
Under 2016-2017 när fler och fler telefoner med sensorer släpps och det nya mastercardet lanseras så är en omsättning på över 3-4 miljarder inte orealistiskt. 
Sammanfattning
Om du är intresserad av denna aktien så har jag bara ett tips; läs på och lyssna aldrig på vad journalisterna skriver om FPC. Bilda dig din egen uppfattning och investera bara om du själv verkligen tror på det. 
Detta är en unik chans i livet, och en resa som jag aldrig kommer att glömma.

Blogginlägg på Redeye skrivet av November.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar