FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 11 november 2015

Sannolikt manipulation bakom höstens kursrörelser

STOCKHOLM (Direkt) Det ligger sannolikt varken marknadsmanipulation eller informationsläckage bakom höstens stora kursrörelser i Fingerprint Cards.

Den slutsatsen har Stockholmsbörsen dragit efter att ha följt handeln i biometribolaget noga.

"Vi har i dag ingenting som pekar på att det här inte är en ändamålsenlig handel som sker på ett rättvist sätt", säger börschefen Magnus Billing till Dagens Industri.

I slutet av oktober var volatiliteten i aktien extrem, med kursrörelser på 28 procent upp en dag och 42 procent ned nästa.

"Vi har handelsstoppat aktien vid ett antal tillfällen för att handeln ska lugna ned sig och att de som agerar i orderboken ska få tillfälle reflektera lite och justera sin orderläggning. Men du har ju sett utvecklingen i aktien, den har ju fortsatt att vara volatil. Men utifrån vad vi kan se har det gjorts utifrån en ändamålsenlig handel", kommenterar Magnus Billing.

Börschefen har heller ingenting att anmärka på vad gäller Commerzbanks agerande de aktuella dagarna. Det har spekulerats i att banken medvetet pressade upp kursen för att den skulle rasa nästa dag, vilket alltså också skedde. På så sätt blev de certifikat banken ställt ut värdelösa.

"Att den möjligheten fanns och att den typen av villkor var kopplade till de här produkterna vill jag påstå var bekant, så jag har inga synpunkter på att de aktörerna agerade på det sättet utifrån de villkor som gäller för de här produkterna", säger han till Dagens Industri.

När Fingerprint Cards nu inkluderas i Stockholmsbörsens index OMX Stockholm Benchmark från och med 1 december hoppas Magnus Billing att de stora kursrörelserna ska dämpas.

"Jag kan tänka mig att det får en lugnande effekt på handeln i Fingerprint framöver. I och med att aktien kvalificerar sig för ett sådant här index så kommer andra investerare att investera i aktien, och det kommer i sin tur att locka till sig andra typer av market makers än vi har sett under sista 6-12 månaderna i Fingerprint. Det tror jag, allt annat lika, kommer att stabilisera handeln. Det är i alla fall min förhoppning", säger Magnus Billing till Di.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar