FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 11 november 2015

Fingerprint Cards växer i Malmö – fortsätter att anställa


Fingerprint Cards växer i Malmö. Kontoret har passerat 80 anställda och ska fortsätta att rekrytera.
– Vi kommer att fortsätta växa med 10 procent i kvartalet, säger Jörgen Lantto, vd för biometribolaget.
Lokalerna på Riggargatan längst ut i Västra hamnen räcker inte till. Kontorsytorna på tredje våningen i huset är fulla och Fingerprint Cards håller på att flytta in på ytterligare en våning. På Malmökontoret finns en stor del av företagets ledningsgrupp och förutom mjukvaruutveckling och annan forskning och utveckling finns försäljning, inköp och produktledning här.
– När jag började för fyra år sedan var jag den enda anställda i Skåne och hade kontoret hemma, säger Thomas Rex, försäljningschef.

Under våren 2013 etablerade Fingerprint Cards en utvecklingsavdelning i Skåne. Först hade de kontor på en annan plats i Malmö och under hösten samma år flyttade de in i lokalerna i Västra hamnen. Där flyttade omkring tio personer in.
– Vi har vuxit dramatiskt här i Malmö men tillväxten har skett ganska jämnt över tid, säger Jörgen Lantto. Affären växer snabbt och vår rörelsemarginal gör att det finns utrymme för ytterligare investeringar.
Jörgen Lantto, vd för Fingerprint Cards.
JÖRGEN LANTTO, VD FÖR FINGERPRINT CARDS.
Fingerprint Cards, med 223 anställda och konsulter, utvecklar och säljer biometrisk teknik som används i till exempel fingeravtryckssensorer för mobiltelefoner och läsplattor. I torsdags presenterade Fingerprint Cards sin rapport för det tredje kvartalet och rörelsemarginalen som Jörgen Lantto nämner hamnade på 34 procent. Intäkterna ökade med 1358 procent och intäktsprognosen för helåret har reviderats vid flera tillfällen och ska enligt den senaste rapporten hamna på 2,75–2,85 miljarder kronor.
För två veckor sedan var bolagets aktie den mest handlade i hela Europa och under året har kursen stigit från drygt 28 kronor i januari till som högst 530 kronor i slutet av oktober.
– Vi har en exceptionell tillväxt och vi har en bra affär som skalar och en affär där vi visar marknaden att vi tjänar pengar, säger Jörgen Lantto. Vi har ägnat mycket tid åt att skapa marknaden – det kostar tid och pengar i början men helt plötsligt händer det.
Försäljningschefen Thomas Rex förklarar Fingerprints starka tillväxt med att tre faktorer sammanfaller. Dels att Apple tog fingeravtryckssensorn till konsumentmarknaden i och med lanseringen av Iphone 5S och dels att Fingerprint Cards har utvecklat sin produkt sedan 1997.
– Det i kombination med mobilkompetensen som finns i Skåne har gjort oss framgångsrika, säger han.
Thomas Rex, försäljningschef på Fingerprint Cards. Foto: Jenny Leyman
THOMAS REX, FÖRSÄLJNINGSCHEF PÅ FINGERPRINT CARDS. FOTO: JENNY LEYMAN
En stor del av personalen som anställts på Fingerprint Cards kontor i Malmö kommer från Ericsson och Sony Mobile i Lund.
– Vi såg tidigt att det fanns en möjlighet att få in fingeravtryckssensorer i telefoner och vi ville ta en tätposition där, säger Jörgen Lantto. Kompetensen för att gifta ihop biometri och mobiltelefoner finns här och det är den kompetensen som har gjort att vi har lyckats. Sen har vi ägnat mycket tid åt att skapa marknaden också.
En av Fingerprint Cards sensorer är så pass liten att den ryms i knappen på sidan på en av Sonys telefoner. Foto: Jenny Leyman
EN AV FINGERPRINT CARDS SENSORER ÄR SÅ PASS LITEN ATT DEN RYMS I KNAPPEN PÅ SIDAN PÅ EN AV SONYS TELEFONER. FOTO: JENNY LEYMAN
Fingerprint Cards sensorer är enligt bolaget de minsta och mest strömsnåla på marknaden. Att de kräver lite ström gör att de går att använda i smarta kreditkort.
– Vi har lyckats utveckla sensorer som är så pass tunna att de går att sätta i ett kreditkort och det går fortfarande att få in i en bankomat. De kräver så pass lite ström att det räcker att de kommer i närheten av en NFC-terminal för att de ska fungera.
Enligt Jörgen Lantto kommer sensorerna att finnas i kort på marknaden under nästa år, i en första mindre kommersiell utrullning.
– Vi tror att det kommer att bli en stor marknad även om det kommer att dröja ett par år innan den slår igenom, men det ger oss ett par år att bygga marknaden precis som vi har byggt en marknad för mobiltelefoner.
En av Fingerprints Cards partner finns i Lund och heter Precise Biometrics. Fingerprint har integrerat Precise Biometrics teknik i ett antal telefonmodeller de senaste åren.
– Det är en av de partner vi har som ingår i vår totala lösning och det är ett viktig samarbete, säger Jörgen Lantto. Men vi har andra partner också och vi står inte och faller med tekniken från Precise Biometrics.
Ett urval av telefonmodeller som Fingerprint Cards sensor sitter i. Foto: Jenny Leyman
ETT URVAL AV TELEFONMODELLER SOM FINGERPRINT CARDS SENSOR SITTER I. FOTO: JENNY LEYMAN
Jörgen Lantto var tidigare teknikchef i bolaget. I september förra året utsågs han till tillförordnad vd sedan en brottsutredning inletts mot dåvarande vd:n Johan Carlström. Misstankarna gällde grovt insiderbrott, något som Carlström och två av bolagets tidigare styrelseledamöter också har åtalats för. I maj i år utsågs Lantto till vd.
– Det gäller att skilja på bolaget och på individer som är knutna till bolaget, säger Jörgen Lantto. Vår business påverkas inte av att svensk media skriver om misstankar mot en tidigare vd. Våra internationella kunder är intresserade av att köpa de bästa fingeravtryckssensorerna och för dem ligger fokus där. Däremot får vi i bolaget lägga mer tid på att hantera media och att släcka bränder.
Jörgen Lantto säger att intresset kring Fingerprint Cards är stort och att bolaget ständigt är uppmärksammat.
– Men det är polariserat. Vi har en del starka anhängare bland våra ägare, men också en stor skara som är skeptiska till oss. Vår ambition är att vi ska vara den ledande leverantören av fingeravtryckssensorer och om vi levererar det vi har sagt att vi ska leverera och bevisar det med siffror i rapport efter rapport så kommer vi förhoppningsvis att vinna över skeptikerna på vår sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar