FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

fredag 13 november 2015

Alla jagar nästa Fingerprint

Börscocktail Marknaden älskar stora affärer och till veckans stjärnor hör Trelleborg och Africa Oil. Men trots styrka i vissa aktier stängde börsen i Stockholm rejält ned på veckobasis.
Den här börsveckan avslutas med olycksdagen fredag den 13:e och stämningen går i moll. På veckobasis har Stockholmsbörsen fallit med 3,2 procent, Frankfurtbörsen med 2 procent och i USA har Dow Jones och Nasdaq backat med mer än 2,5 procent vardera.
Den säsongsmässigt starka perioden som sträcker sig från St Legers Day och framåt har inte visat sådan dunderstyrka som utlovats på förhand. På en månad har Stockholmsbörsen som helhet bara stigit med 1,1 procent.
Trots att Stockholmsbörsens utveckling under året enklast kan beskrivas som en match i Hawaiihockey är intresset för aktier och obskyra placeringsprodukter större än någonsin. Den enkla förklaringen är nollränta på sparkontot men främst att en liten klick investerare lyckats göra sig förmögna i raketaktier som Fingerprint, Sensys, Precise Biometrics och Invisio Communications.
Aktiespararen med indexbredd i portföljen lär knappast jubla när det om drygt 40 dagar är dags att duka julbord och summera årets avkastning.
Aktiespekulanterna kan delas i två läger. De som träffat rätt kallar sig för Stockpickers och kanske firar med rysk kaviar. Samtidigt finns det minst lika många placerare som förlorat ansenliga summor i samma värdepapper.
Ingen läsare eller lyssnare på Placera kan ha undgått att det hetaste framtidsämnet på Placeraredaktionen är drönare. Framför kören står chefredaktör Linnala som nu mera kan redogöra för världens drönarbolag i detalj.
Att bilskollärare, taxiåkare och lastbilschaufförer blir överflödiga innan den sista nyexaminerade åkaren går i pension är kanske att jäkta historieskrivandet men självkörande fordon syns nog i en framtid mycket närmare än vad många tror.
Redan om två år kommer Volvo testa ett 100-tal självkörande bilar i Göteborg. Elbilstillverkaren Tesla erbjuder redan en första variant på autopilot i sin Model S och i Kalifornien har Googles drönarbilar snurrat i flera år utan att krocka för jämnan.
Att överlåta köransvaret på datorer lär minska antalet trafikolyckor dramatiskt och kanske kan Trafikverkets nollvision bli allvar en dag. Men det finns en dekadent och mycket vackrare poäng med självkörande fordon. Tänk på vad vi kommer få tillfälle att göra i våra fordon när ingen behöver styra.
På börsen är sökandet efter nästa tiodubblare större än någonsin. I kölvattnet efter Göteborgs biometrisuccé råder Fingerprintfeber. Ett stekhett ämne är bränsleceller och på tronen för de mest haussade sitter lilla bolaget Powercell.
Så litet är det dock inte längre. Börsvärdet uppgår till nästan 1,4 miljarder kronor trots att försäljningen än så länge varit knaper. I år har aktien stigit med 537 procent men senaste månaden har priset rasat med över 30 procent.
Handelsmönstret är bekant och vanligt i aktier som Lars Frick så väl beskriver i senaste avsnittet av Placeras STOCKholmsbörsen. Fenomenet kallas story stocks.
Gemensamt för alla story stocks är att det enkelt går att bygga en stor vision kring bolaget. Kanske krävs bara en liten marknadsandel för att försäljningen ska kunna bli enorm, givet att allt går enligt plan det vill säga. Investerare som klivit på tidigt blir förmögna och de som satt sig sent på tåget blir besvikna när svängningarna tar stora proportioner. Som det gjort den här veckan i Powercell.
En annan story stock som varit i rampljuset denna vecka och Stockholmsbörsens överlägset största förlorare var Precise Biometrics. Aktien föll handlöst efter en analys från Dagens Industri. Tidningen gav aktien riktkursen 1 krona, en nivå 75 procent under dagens kurs. Det är hårda ord och många investerare har blivit besvikna.
På andra sidan av skalan återfanns oljebolaget Africa Oil som steg över 30 procent dagen då bolaget meddelade att det farmar ut 50 procent av sin andel i de kenyanska blocken 10BB och 10BA samt Etiopiska Rift Basin och South Omo till danska Maersk Oil. Enklaste förklaringen till rusningen är att affären synliggör och sätter en prislapp på bolagets tillgångar.
Till storbolagslistans vinnare hörde också nedtrycka kosmetikbolaget Oriflame som haft stora problem i Ryssland. Ny fokus, utanför ryska gränsen, och en kvartalsrapport som slog analytikernas förväntan fick aktien att rusa med 12 procent på veckobasis.
I vinnarrummet återfanns också rapporterande kontanthanteringsbolaget Loomis som presterade över förväntan i senaste kvartalet. Den totala försäljningen var 2 procent bättre än analytikernas konsensusprognos från SME Direkt och aktien har på veckobasis stigit med 8 procent. Trots glädjande besked i rapporten tror Placeras Per Ericsson att det stundande vd-bytet kan inleda en lugnare period innan en ny chef är på plats i direktionsrummet.
Marknaden älskar stora förvärv och i måndags var det Trelleborg som hyllades för sin jätteaffär i Tjeckien. Bolaget köper CGS Holding som specialiserat sig på lantbruks- och specialdäck. På veckobasis har aktien stigit med 7 procent och närmar sig med stormsteg tidigare rekordnivåer.
Nordiska branschindex
Marknaden ratar Transport och Flyg men enligt herrarna i Börspodden är det dags att fylla portföljen med SAS-aktier. Bolaget nyanställer för första gången på mycket länge och det ses som ett bevis på att bättre tider är på ingång. Dessutom har de anställda fått sämre förmåner.
Poddarna ser en enorm uppsida i aktien som redan stigit med 11 procent denna vecka. I år har aktien överträffat storbolagsindex med 26 procentenheter.
Näst sämsta sektor på både månads- och vecko- basis var Telekom och IT som både lovordats och hatats i media.
I övrigt var det trötta resultat över hela linjen på veckobasis.
Nordiska branschindexUtv. 1 vecka (%)Utv. 1 mån (%)
Konsumentvaror-0,77,7
Material-1,18,4
Investmentbolag-1,73,0
Finans och försäkring-2,11,4
Hälsovärd-3,06,3
Industrivaror-3,27,3
Energi-3,61,5
Bygg och Fastighet-3,64,5
Telekom och IT-4,4-0,8
Transport och Flyg-5,7-6,5
Källa Avanza  
Avser kurser fredag eftermiddag 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar