FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 5 november 2015

Bilden är ljus men lukten är frän

Fingerprint levererar som väntat enormt starka kvartalssiffror. Rörelsemarginalen rapporteras vara fantastiska 36 procent. Men trots att framtidsutsikterna är ljusare än någonsin reagerar aktien svalt.

Peter Benson

Hur kan man värdera en aktie där handeln är sinnessjuk och kursen ofta svänger 20 procent på en dag? Fingerprints många fanatiska ägares åsikter kan man inte ta på allvar men nu börjar det komma in även seriösa och förnuftsstyrda investerare i aktien. Ett positivt scenario tror jag att de ser ungefär så här: Baserat på bolagets prognos tror jag att de räknar med en omsättning på 1,3 miljarder kronor för fjärde kvartalet vilket motsvarar en tillväxt på 30 procent från tredje kvartalet. Den tillväxttakten planar ut under 2016 så att nästa års omsättning kanske blir 7–8 miljarder kronor.
Bruttomarginalen blir kanske 40 procent och rörelseresultatet kan då hamna i häradet av 2,5 miljarder kronor.
Om detta blir marknadens syn i ett välvilligt klimat så kan aktien värderas till cirka 20–25 gånger det resultatet. Det kan översättas till börskurser som kan nå ända upp till 1 000 kronor per aktie inom ett år. Så kan en förnuftig investerare resonera kring ett tänkbart positivt scenario för Fingerprint.
Många som läser kvartalsrapporten kan nog se detta som ett huvudscenario eftersom framtidsutsikterna målas upp i extremt ljusa färger.
 Bilden är alltså ljus. Men synintrycket störs av att luktintrycket samtidigt drar mot surströmming.
SvD har tidigare rapporterat om trovärdiga uppgifter som handlar om att branschjätten Qualcomm i närtid skulle ge sig in och konkurrera hårt med Fingerprint. Dessa uppgifter verkar nu inte stämma. Qualcomm är tills vidare helt borta från radarn. Samtidigt boomar marknaden för fingeravtryckssensorer mer än någonsin. Fingerprints ställning på denna marknad är fortsatt sensationellt stark.
Bilden är alltså ljus. Men synintrycket störs av att luktintrycket samtidigt drar mot surströmming så länge man kan förmoda att bolaget styrs av sin huvudägare, Johan Carlström. Genom en lång rad små och stora händelser har Johan Carlström visat sig vara en person som ingen sund investerare borde förlita sig på.
De som låter luktintrycket styra landar i en värdering av Fingerprints aktie på en bråkdel av dagskursen.
Facit finns som vanligt i framtiden. Kan Fingerprint fortsätta växa som en furie eller kommer marknadskrafterna pressa ner priser och marginaler till branschmässigt lövtunna nivåer?
Svenska hjärtan hoppas på Fingerprint men hjärnan vet att marknadskrafterna oftast är starkare än enskilda aktörer. Det bästa för Fingerprint vore i alla händelser om Johan Carlström sålde sina aktier och att exempelvis biometrimiljardären (?) Ola Rollén i stället hoppade in i styrelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar