Fakta: Kontaktlös betalning
Hittills är uppskattningsvis ungefär 10 procent av landets cirka en kvarts miljon kortterminaler förberedda för kontaktlösa betalningar.
– Det här innebär stora tidsbesparingar både för kunder och företagare. Butiker och näringsställen som säljer varor eller mat för mindre än 250 kr kommer att kunna genomföra sina betalningar snabbare och smidigare och hinner betjäna fler kunder på kortare tid, säger Daniel Wahlström, Deputy Head of Business Development, Danske Bank Sverige.
Genom att hålla kortet mot terminalen sker betalningen automatiskt utan att du behöver använda pinkoden. Beloppsgränsen 250 kr är satt av säkerhetsskäl, och om din betalning är ett högre belopp måste pinkoden användas.
Fördelarna för konsumenten är att det går fortare, och att du inte behöver släppa kortet ur handen, samt att ingen kan se din pinkod när du betalar.
Erik Seiving, betalspecialist från konsultbolaget Segella, har ett uppdrag från kollektivtrafikens olika aktörer att medverka till att påskynda införandet av kontaktlösa.
– I kollektivtrafiken går det mycket snabbare om du kan betala kontaktlöst. Branschen är en av dem som har mest nytta av kontaktlösa betalningar, säger han.
Vid ett första möte under juni deltog i princip samtliga svenska kortutgivare.
– I gruppen finns en gemensam målbild att 50 procent av användarna ska ha möjlighet att använda kontaktlösa kort i mitten av år 2017, säger han.
Varför är Sverige bland de senare länderna med den här tekniken?
– Det beror nog på bankerna och på att vi har så bra system här. Många svenska terminaler, till exempel Systembolagets, är reptilsnabba. Eftersom systemen redan är bra har vi inte haft lika mycket att vinna på att införa kontaktlösa betalningar. Alla parter som är involverade inom kortsystemet måste se till att deras utrustning är certifierad för kontaktlös kortbetalning, det arbetet kostar och tar tid.
Han säger även att bankerna hittills inte sett någon större affär med kontaktlösa betalkort som är något dyrare än dagens, vilket innebär nya kostnader och minskad marginal.
Det övre beloppet på 250 kr är inte hugget i sten. Det är ICA Banken som bestämt att deras kontaktlösa betalningshantering ska ha ett maxbelopp på 250 kr. Andra aktörer kan sätta sina egna beloppsgränser.
– Det är intressant att i Storbritannien, där det finns mest praktisk erfarenhet av tekniken i Europa, väljer att senare i år höja beloppsgränsen från 20 pund till 30 pund, cirka 385 kr, säger Erik Seiving.
I augusti genomförs ett seminarium som samlar representanter från Riksbanken, Finansdepartementet, Konkurrensverket, Konsumentverket, storbankerna, Visa, Mastercard, och andra intressenter som Svensk Handel, Visita, Svepark och Kollektivtrafiken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar