Fingerprint Cards aktie har stigit med 450 procent det senaste året. Men det faktum att vinsterna skjuts på framtiden samtidigt som bolaget återigen tar in nya pengar visar en ordentlig fallhöjd.
Före höstens falska pressmeddelande om ett bud på Fingerprint var aktien uppe och nosade på en 1 000-procentig årsuppgång. Det är möjligt att bluffbudet från Samsung fick en och annan aktie- ägare att vakna till och ifrågasätta bolagets värdering.
Kursen har befunnit sig på en utförslöpa sedan dess och senaste delårsrapporten mattade av intresset för aktien lite till. Nu tyngs aktien även av att bolaget i stället för att visa svarta siffror återigen förlitar sig på sina aktieägare och kräver in nya pengar för sjunde gången i ordningen sedan 2006.
Fingerprint lever på förhoppningen att bolaget, med sin fingertryckslösning, har nyckeln till nästa generations kodlås. En ansenlig mängd positiva omdömen om bolagets uppfinningar har tillkommit genom åren men inga vinster.
Tidpunkten för svarta siffror har skjutits framåt, senast i somras sänktes till exempel utsikterna för försäljningen med nästan hälften. Men det var inget som fick Fingerprints supportrar att tappa modet, i stället handlades aktien upp på beskedet.
Med en karismatisk företagsledning och sannolikt några inbitna supportande aktieägare som blivit rikligt belönade på pappret så har aktien sedan länge levt det ljuva livet långt ifrån vedertagna värderingsmodeller.
Snabba kursuppgångar kanske är lika beroendeframkallande som spelvinster. Men oavsett om aktieköp i vissa fall skulle kunna likställas med spelmissbruk så påminner Fingerprints börsresa hittills om ett mycket lyckat trisskrap i TV4:s morgonsoffa.
Den som gick in i aktien 2009 hade i somras en innestående uppgång på 4500 procent. Men uppgången är nu ”bara” 2 800 procent efter budbluffen.
Aktieägare i Fingerprint har nog svårt att för- lika sig med en vinsthemtagning på nuvarande nivåer. En titt bland bolagets insider, styrelse- medlemmar och företagsledning, visar också att de flesta av dem spelar på att storvinsten inte är historia utan kommer att kunna tas hem någon gång i framtiden.
Att aktieägare och insiders sitter i samma båt är positivt. Teknikbolaget Arcams nyemission som gjordes i veckan får en tydlig varningsflagg då insiders inklusive vd själv sålt av en betydlig mängd aktier när bolaget behöver ta in pengar.
När Fingerprint siar om marknaden nämns gärna att mer än en tredjedel av alla smarta telefoner kommer ha någon form av fingertrycks- identifiering. Fingerprint vill gärna ta 20 procent av den marknaden.
Frågan är hur realistiskt det är och hur lönsamheten ser ut i framtiden. Det som är avancerad teknik i dag med patentskydd kan lätt bli en lågmarginalkomponent i en dussinvara på Elgiganten i morgon. Sjunde nyemissionen och 371 miljoner kronor senare behöver som sagt inte vara en dålig affär.
Men då gäller det att kliva av i rätt tid eller tro på ett riktigt bud. De framtida vinsterna som är inprisade i Fingerprints kurs är lika sannolika som att jultomten och renen Rudolf parkerar släden på just ditt hustak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar