I september publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att företagshemligheter läckte från Johan Carlströms epostkonto år 2010 till en person dömd för grova ekobrott. Dessutom pekas samma dömde ekobrottsling ut som hemlig storägare i Fingerprint Cars ägarbolag Sunfloro efter att fört över en miljon kronor till Carlströms privata bankkonto. Johan Carlström förnekar samtliga dessa uppgifter.
Johan Carlström är tillsammans med två tidigare styrelseledamöter dessutom sedan tidigare åtalad för grovt insiderbrott på sju punkter. Samtliga förnekar alla brott. Rättegången planeras till senvåren 2017.
Droppen kan ha varit fredagens uppgifter om att Johan Carlström har polisanmälts för förtal av en åklagare på Ekobrottsmyndigheten, efter att vid ett antal tillfällen twittrat anklagelser mot åklagaren.
Johan Carlström har svingat vilt, kommenterat och hånat konkurrenter, analytiker, journalister och myndighetspersoner. Johan Carlström har hävdat att han twittrar som privatperson, är starkt förknippad med Fingerprint och dessutom - fram till nu - anställd av bolaget.
Att som vd i ett bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista behöva lägga en betydande del av arbetstiden på att tvingas kommentera och förklara händelser och uttalanden relaterade till en anställd istället för att lägga all kraft på att utveckla bolaget är kontraproduktivt. Att styrelsen eller vd inte har tagit detta beslut tidigare är därför förvånande.
Det har funnits två tydliga läger i och kring Fingerprint. I det ena finns alla hängivna aktieägare som hela tiden trott på bolagets teknik, som har fått mer än rätt och är rikligt belönade som ägare i bolag som idag är värderas till mer än 30 miljarder kronor. I det andra lägret finns skeptiker som framhåller bolagets tidigare ofta kontroversiella framtoning och kommunikation, representerad av Johan Carlström. Även de har fått rätt. 
Samtidigt som Johan Carlström la grunden till de stora framgångarna som bolaget nu skördar, har alla ständigt återkommande kontroverserna fortsatt skymma bilden av den urstarka utvecklingen i bolaget. Att han nu lämnar bolaget öppnar för fler institutionella investerare, som tidigare tvekat. Det är positivt.
För aktieägarna är Carlströms fallskärm på 10,9 miljoner kronor, motsvarande 36 månadslöner, väl investerade pengar. På en stillastående börs stiger kursen med nästan 2 procent eller motsvarande en dryg halv miljard i börsvärde.