FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 26 oktober 2016

Aktieägare i Fingerprint tar strid mot blankning

Fingerprint Ett upprop på nätet agerar nu mot det som Fingerprints aktieägare menar är manipulation av kursen. Den ökande blankningen ska ha bidragit till att kursen sjunkit kraftigt och aktieägarna menar nu att Finansinspektionen måste agera för att skydda investerarnas intressen.
På torsdag kommer Fingerprints delårsrapport för tredje kvartalet och inför denna har kursen haft en klart fallande trend sedan i augusti då den toppade på över 115 kr. I dag noteras aktien till ca 90 kr – och därmed är den sammanlagda nedgången över 20 procent.
Bland de engagerade aktieägarna i Fingerprint har det på olika forum, till exempel på Avanza, spridit sig en stigande irritation över den ökande blankningen som stigit flera procentenheter under senaste tiden. Och det är inga mindre antal aktier eller summor vi talar om – 1 procent representerar drygt 3 miljoner aktier till ett värde av cirka 280 miljoner kr.
Det är inte bara mot låntagarna av aktier som aktieägarna vänder sig emot – även långivarna som en del svenska institutioner får sin släng av sleven som på detta sätt deltar i vad aktieägarna ofta kallar "fulspelet" på börsen.
Med inspiration från ett längre blogginlägg på analysfirman Redeys hemsida har därför aktieägarna startat ett upprop riktat till Finansinspektionen. Hittills har drygt 900 skrivit på och kravet är att helt enkelt stoppa kursmanipulationen av aktiehandeln kring Fingerprint, till exempel genom större regelefterlevnad och om det är nödvändigt medverka till att få nya lagar på plats kring aktiehandeln.
Magnus Alfredsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar