FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 22 juni 2016

Fingerprint – Ett mysterium

Det finns ett bolag på Stockholmsbörsen som berör mer än andra. Likt en dokusåpa (Robinson, Big Brother, Paradise Hotel) eller serier som Dallas, Skilda Världar och Solsidan gör bolaget avtryck. Bert Karlsson sa en gång att all publicitet är bra. I Fingerprints fall så har det inte varit så. Vissa nyheter är väldigt positiva, andra är så konstiga att det är svårt att bedöma sanningshalten.
Det var en gång en väldigt viktig person i Apple som hette Steve Jobs. Han blev dock tvungen att sluta på sitt jobb. Han tog dock revansch och företaget ville ha tillbaka geniet i bolaget. Räcker ju inte att kunna kränga dryck om man är i databranschen (VD John Sculley, Pepsi) som basade hos Apple. Bättre med lite fotsvett och hippiekläder och lustiga dieter än att inte ha koll på läget i branschen. Sculley var ingen Bill Gates.
För att lyckas måste man brinna för det man gör. Johan Carlström är motsvarigheten hos Fingerprint. Jag har skrivit lite tweets och liknande till Johan och mitt intryck av honom är följande. Johan är extremt intresserad av det han gör, han har ett extremt högt tekniskt kunnande, han har humor, han har bra självförtroende, han har ibland lite kort stubin och är lite dålig när det gäller mediaträning o.s.v. Men Johan är inte som alla andra i Sverige. Han var en av nyckelpersonerna i ett av Sveriges främsta företag i modern tid. En ny uppfinning som fått otroligt genomslag i hela världen.
Det handlar förenklat om fingeravtryck som igenkänningsfunktion. Undertecknad förstod aldrig hur stort det här kunde bli. Jag hörde talas om ordet Fingerprint på den tiden aktien kostade några kronor men jag trodde bara det var en hype som skulle dö ut. När aktien kostade 50-100 började jag fundera på om jag skulle chansköpa eftersom jag då började tro på företaget. När aktien kostade något på 200 kr så slog jag till. Köpte lite under 1 % av portföljens värde. Jag har bred portfölj och de som känner till min förvaltningsstil vet att jag avskyr risk.
Lite senare har Fingerprint levererat helt lysande rapporter. Jag har aldrig sett bättre tillväxt i det här landet under den tiden jag har följt aktiemarknaden. Men det finns flera moln på himlen. Om de är mörka eller bara lite tunna låter jag vara osagt. Men nedanför hade jag tänkt nämna vad jag tycker är bra och dåligt med Fingerprint. Eller åtminstone vad som kan vara ett frågetecken. Undertecknad har ingen specialkunskap inom bolaget och bryr sig inte heller så mycket om aktien går bra eller dåligt, utan det viktiga är att det går att föra en diskussion utan hot, ilska och med fakta och inte rykten eller lustiga åsikter som vilseleder.

Bra med Fingerprint

En världsledande teknik. Om man bortser ifrån giganter som Apple som använder egna lösningar så har Fingerprint en stark ställning. I Sverige är det få som har koll på hur stora vissa märken är i Kina eftersom de inte är stora i USA eller Europa.
De som kan mest om det här är Fingerprintexperterna. Smartphones är en av världens viktigaste produkter och inget tyder på att intresset ska avta utan snarare tvärtom. Bankärenden, pengaöverföringar, inloggning till myndigheter med Bank ID m.m. , listan kan göras lång.
Fingeravtryck kan användas som nycklar och låsa upp dörrar, logga in i datorer, ingå i kort m.m. I framtiden kommer förmodligen användandet att öka på en mängd områden. Tunga företag inom Melker Schörling (Sveriges ledande industriexpert) som Hexagon och Assa Abloy m.m. samt deras nyckelpersoner i form av vd och liknande (Ola R, Johan M) inser att det här inte är något tillfälligt utan snarare en framtida standardprodukt i olika former.
Fingerprint sätter Sverige på världskartan precis som Spotify, Skype, Dice o.s.v. De visar att det är fler som kan teknik än USA, Japan, Tyskland, Sydkorea, England med flera. Det ger jobb och det kan leda till fler affärer för andra svenska företag inom avancerad teknik.
De har även lyckats göra ”vanliga” privatpersoner rika genom att deras aktier har stigit kraftigt i värde. Den bästa artikeln som jag har hittat på Internet hittills är den här.

Dåligt med Fingerprint

Flera aktieägare i bolaget är väldigt okunniga. Kanske inte okunniga när det gäller smartphonesmarknaden som helhet men när det gäller aktiemarknaden. De förstår inte nyckeltal i samma utsträckning som andra investerare, de äger ofta färre aktier eller bara aktier i just Fingerprint. De är inte så insatta i begrepp som aktieägarvärde och de förstår inte heller vikten av långsiktighet och att man inte ska kolla portföljen fyra gånger om dagen.
Aktien har dragit till sig utländska blankare, stora privata traders och en del annat löst folk som skiter fullständigt i bolaget. De vill hellre att det går dåligt och att de tjänar en slant än att se en teknologisk utveckling som gynnar samhället som helhet. Aktieägarna har även en tendens att tvivla på bolaget varje dag som aktien går dåligt. Tänk att ni har ägt den bästa aktien som finns! Varför då vara oroliga på dagsbasis? I ett företag utan fiffel ska det inte ens spekuleras om att det finns en hund begraven.
Johan skrev till mig på Twitter att han inte kan välja aktieägarna och det har han ju rätt i. Men det hade varit bättre med flera fonder, fler storägare av andra slag o.s.v.. Handelsbanken gjorde ett undantag och gick in i bolaget med seriösa och erfarna förvaltare. Inget konstigt i det. Men flera andra har tvekat. Främst p.g.a. svårigheten att bedöma om det tekniska försprånget och marginalerna kommer att hålla.
Men andra stenar i skon (maffiatermer) är Johans uppmärksammade aktieaffärer och bara en diskussion om att någon kan hamna i rättegång är dåligt oavsett om det är rätt eller fel. Att Johan nästan agerar som en egen IR-avdelning på Twitter är skumt i ett bolag med marknadsvärde på över 30 miljarder. Som storägare blir han givetvis förbannad om folk skriver uppenbara fel och lögner kring sådant han känner till. Men i andra företag låter man resultaten tala utan att personen måste tala. Det finns ingen anledning i världen att ett framgångsrikt världsföretag ska behöva försvara sig på daglig basis emot halvkorkade analytiker, journalister eller andra mindre kunniga. Bill Gates skulle väl inte bry sig om någon sa att mac är bättre. Om han vet att Microsoft håller så vet han det.
Jag behåller mina åsikter kring att Johan är en otroligt begåvad person. Men begåvning är inte allt här i livet. Det är även viktigt hur vi beter oss emot andra. Detta gäller alla privatpersoner. När vi skriver på Facebook eller Twitter eller om vi träffas i det verkliga livet. Det är svårt att ändra ens personlighet. Jag känner att Johan är lite som Qviberg. Kanske för stor för Sverige. Mer amerikansk i stilen. Kanske köpa en stor cowboyhatt ? Nej, det finns redan en vd på Easyfill som har det…

Om framtiden

Skulle Fingerprint behålla sitt tekniska övertag i flera år eller i ett årtionde kommer nog Johan få det erkännandet han förtjänar i positiv bemärkelse. På samma sätt som Zlatan och Max Martin kommer han att förknippas med Sverige och hans framgångar, oavsett om han vill bo i USA eller i något annat land.
Detta kommer även innebära att den kunniga bloggaren CrowHater får rätt angående att Fingerprint har en låg värdering. Sköts återköpen i högt tempo eller på rätt sätt under lång tid (vet ej hur reglerna ser ut i deras fall) kommer det bli bra.
Jag har följt några av Amerikas finaste bolag som varit allra bäst i kategorin återköp (företag som få känner till här) och då snackar vi resultat. Därefter kan man kombinera mindre återköp med större utdelning som stabiliserar kurs och ger en ny kundgrupp till aktien. Detta förutsätter att det finns en liten längre historik att visa upp samt en utdelningspolicy som är klockren.
Alla kommentarer är välkomna. Både till mig och till andra läsare. Men i schysst ton. Innan kommentarer kommer om att undertecknad är en idiot som inte kan något så kan det vara bra att veta att jag har stor förståelse för portföljstrategier, företagsvärdering, redovisning och en ok koll på aktiemarknaden i stort.
Av Analysera Mera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar