FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

måndag 13 juni 2016

Carlström kallar fem vittnen till Fingerprint-rättegången

Stockholms Tingsrätt kallar till huvudförhandling i insiderrättegången i biometribolaget Fingerprint Cards.
'
Målet som rör den misstänkta insiderhandeln i börsraketen Fingerprint Cards är, i pengar räknat, ett av Sveriges största insidermål. Rättegången beräknas pågå under 12 dagar med fyra offentliga försvarare. Stockholms tingsrätt har nu kallat till huvudförhandlingen som preliminärt inleds den 15 november och avslutas den 9 december i år.
Åtalet innehåller totalt 16 åtalspunkter. Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström ställs inför rätta misstänkt för grovt insiderbrott på sju punkter. De tidigare styrelseledamöterna Anders Hultqvist och Tord Wingren för fem respektive fyra åtalspunkter gällande misstanke om grovt insiderbrott. Dessutom åtalas en släkting till en av styrelseledamöterna för insiderbrott. Samtliga fyra förnekar brott. Affärsvärlden belyser flera av åtalspunkterna i reportaget ”Insidermålet i Fingerprint Cards” i nr 44/2015.
De sju insiderbrott som Johan Carlström åtalas för ska ha ägt rum mellan december 2012 och mars 2014. Carlström har åberopat fem olika vittnen, varav flera i ledande ställning inom företaget. Utöver det är även ett vittne på Mangold kallad samt en person från en av Fingerprints distributörer i Kina och Taiwan
Påföljden för grovt insiderbrott är från sex månader och upp till fyra års fängelse. 
- Jag kommer yrka på fängelsestraff, något annat kan inte komma i fråga i det här fallet, sa kammaråklagare Pontus Hamilton till Affärsvärlden i oktober förra året då åtalet väcktes. Hamilton yrkar även på näringsförbud i fem år för trion.
Åklagaren hävdar att handeln omsatt cirka 70 miljoner kronor och genererat en samlad vinst på drygt 10 miljoner kronor under tiden december 2012 till mars 2014. Enligt åtalet har Carlström och styrelseledamöterna systematiskt utnyttjat insiderinformation om reviderade prognoser, order och produktlanseringar när de handlat med aktier och så kallade turbowarranter, vilket alltså alla fyra nekar till 
Våren 2012 åtalades dåvarande marknadschefen och en extern person för grov insiderhandel. Det blev en fällande dom i tingsrätten som även fastställdes av hovrätten våren 2014. Den tidigare chefen i Fingerprint dömdes till ett års fängelse och den medåtalade till tio månaders fängelse. 
Av: Affärsvärlden redaktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar