FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 2 juni 2016

Breakit: Mycket tyder på maktstrid bakom petningen av Jörgen Lantto

Storägaren Johan Carlström vill sitta i förarsätet - det tycks ha blivit succé-vd:ns fall.

Låt oss först av allt slå fast en sak en gång för alla - det är Johan Carlström som bestämmer i Fingerprint Cards. Allt annat är bara dimridåer. Sällan blev väl det så tydligt som nu på torsdagsmorgonen då den på aktiemarknaden prisade vd:n Jörgen Lantto fick sparken.
Visst, Johan Carlström uppger visserligen för Breakit att det är styrelsen som genomfört rekryteringsprocessen och först efter att de på ”sedvanligt sätt” förankrat beslutet hos honom som huvudägare.
Men enligt källor med insyn i processen har Johan Carlström i högsta grad varit involverad i processen med att hitta en ersättare till Jörgen Lantto. Och i slutändan är det såklart Johan Carlström som bestämmer vem som ska vara vd - oavsett vad styrelsen säger utåt.
Frågan är varför Fingerprints dominante storägare vill peta norrbottningen? För han ersätter nämligen Jörgen Lantto med en chef som i alla fall på pappret är underlägsen sin företrädare räknat på en rad hårda datapunkter:
# Mätt i börsvärde är Fingerprint Cards nästan tio gånger så stora som finska F-secure som den tillträdande Fingerprint-chefen Christian Fredriksson nu leder.
# Under Christian Fredrikssons ledning har F-secure haft en högst medelmåttig utveckling på börsen - plus 6 procent per år sedan han tog posten 2012. Det kan jämföras med Jörgen Lanttos facit - sedan han tillträde för drygt ett år sedan är aktien upp en bra bit över 300 procent.
# Under Christian Fredrikssons tid som vd har dessutom omsättningen sjunkit. 
Jörgen Lantto har vunnit respekt som vd både på aktiemarknaden och i media. Ändå tycks alltså missnöjet legat och grott hos storägaren Johan Carlström. Det sägs att Jörgen Lantto haft en lite mindre positiv syn på Fingerprint Cards potential jämfört med Johan Carlström.
Dessutom ska Johan Carlström ha uttryckt missnöje med att Jörgen Lantto sålt en del aktier i början av året. Det innebar att Jörgen Lantto drog in runt 50 miljoner kronor och blev ekonomiskt oberoende. Trodde han inte längre lika mycket på bolagets framtid, frågade sig en del Fingerprint-kritiker.
Jörgen Lantto har gradvis också frigjort sig från Johan Carlström. Det manifesterades kanske tydligast i vintras då Jörgen Lantto gick ut i media och tog Johan Carlström i örat för hans aggressiva twittrande. 
På presskonferensen i morse angavs oro för att Jörgen Lantto inte ska lyckas växa Fingerprint Cards teknik in i nya vertikaler, till exempel smarta kort, som skäl till att han får sparken. Det känns som ett svepskäl. Och varför tillsätter man i så fall inte en mer meriterad person än Christian Fredriksson?
Nej, stalltipset är att Johan Carlström vill försäkra sig om fortsatt absolut kontroll över sitt livsverk Fingerprint Cards. Då vill han ha en person på vd-posten som han är säker på att han kan styra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar