FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 10 mars 2016

Överreaktion i Fingerprint

Tisdagens kraftiga fall i Fingerprint skakade om marknaden, men det känns som en överreaktion. Analysen från den amerikanska mäklarfirman Rosenblatt tillför inte mycket nytt, men dramatiska rubriker om stort tapp i marknadsandelar skrämmer livet ur småspararna.Efter att kurssättningen i Fingerprint lugnat ner sig avsevärt efter ned- och uppgång efter bokslutsrapporten för drygt en månad sedan kom på tisdagen en ny kraftig kursrekyl. Kursen föll med totalt drygt 7 procent och fallet som fortsätter i dag innebär att kursen fallit med nästan 10 procent sedan toppnivån före lunchtid på tisdagen.
Detta kan sägas bero helt och hållet på den så kallade analys som Rosenblatt Securities släppte på tisdagseftermiddagen. I korthet går den ut på att Fingerprints konkurrent Synaptics kommer att få kinesiska Huawei som ny kund under 2016 - en mobiltillverkare som Fingerprint nästan haft ensam rätt till hittills.
Och detta i sin tur skulle innebära att Fingerprints totala marknadsdominans på den kinesiska marknaden för fingeravtryckssensorer skulle minska kraftigt under andra halvåret 2016.
Är detta något att bli ängslig över som en mindre aktieägare i Fingerprint? Bolaget har självt kommunicerat att marknadsandelen kommer minska framöver och tagit hänsyn till detta i sina egna prognoser. Men bolaget kommer fortfarande att vara den dominerande leverantören till den jättelika kinesiska marknaden så långt det går att överblicka framtiden, vilket sannolikt är långt in i 2017.
Läser man Rosenblatts analys med kritiska ögon är det mer en fråga om spekulation än fakta. Analysfirman tror att Synaptics kommer vinna kontrakt med Huawei och tror att bolagets marknadsandel av bolagets beställningar kommer vara 30-35 procent under andra halvåret.
Detta känns lite som en analys på lösa boliner - man ska komma ihåg att när en analytiker vill skapa ett case och få fram en klockren köprekommendation är det oftast så att fördelarna med det analyserade bolaget gärna överdrivs och de faktorer som talar emot gärna göms undan. Rosenblatt tror att Synaptics ska kunna stiga med 40 procent jämfört med nuvarande kurs.
Men otvivelaktigt kommer Fingerprints marknadsandel att minska framöver - en marknad som växer så pass kraftigt drar till sig konkurrenter och kommer ta en del kunder genom en annan teknik (nödvändigtvis inte bättre) och/eller lägre pris. Huvudsaken för Fingerprint är dock att den kraftiga marknadstillväxten fortsätter - att bolaget prognostiserar en ökning av omsättningen med minst 150 procent i år är bevis nog.
För nu genomgör marknaden för smartphones och läsplattor en förändring i den meningen att det inte är bara flaggskeppsmodeller som utrustas med identifiering via fingeravtryck utan även mellanssegmentets telefoner blir uppgraderade med ny teknik.
Viktigare än analysen från Rosenblatt är det investerarmöte som Arctic Securities höll med Fingerprint på tisdagen. Ingenting nytt jämfört med tidigare kom fram enligt Arctic, vilket innebär att de positiva signaler från bolaget som tidigare kommuncerats står fast. Och det är dessa prognoser och löften om satsningar inför framtiden som ligger till grund till många småsparares optimism.
Magnus Alfredsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar