FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 9 december 2015

Fingerprintaktien stiger efter handelsstoppet

Fingerprint Cards aktie ligger på minus efter förmiddagens läckta försäljningsprognos och det efterföljande handelsstoppet.

Företagets vd Jörgen Lantto skyller läckan på den mänskliga faktorn och Stockholmsbörsen utreder nu om förmiddagens handel ska makuleras.

Det var 11.03 under onsdagsförmiddagen som Bloomberg publicerade den försäljningsprognos för 2016 som Göteborgsbaserade Fingerprint Cards skulle släppa klockan 13.14 minuter senare handelsstoppades aktien på Stockholmsbörsen som nu utreder om de köp som genomfördes under den tiden ska makuleras, det vill säga dras tillbaka.

– Vi har inte fattat något beslut än. Nu måste vi bottna ordentligt i vad som har skett och vilka volymer av transaktioner det handlar om, skapa oss en så klar bild som möjligt, säger Claes Eliasson.

När kommer ni att fatta beslut om det?
– Jag vågar inte spekulera i hur lång tid det tar, allt beror på hur komplext det är. Men vi jobbar på det för fullt och så fort vi har tillräckligt med underlag så kommer vi fatta beslut även i den frågan.
12.25 återupptogs handeln med aktien, efter samråd med Finansinspektionen.
Vid en presskonferens under eftermiddagen presenterade företagets vd Jörgen Lantto siffrorna från den redan läckta prognosen. Företagets försäljning nästa år väntas uppgå till någonstans i intervallet 6,5-8,5 miljarder kronor. Bolagets prognos är att ta cirka 50-70 procent av marknaden nästa år.

Lantto var under presskonferensen fåordig om dagens läcka, men sa i en första intervju med Dagens Industri att han trodde att läckan berodde på den mänskliga faktorn.
– Vi utreder vad som har hänt, sa han då.

Han berättade också om möjligheten att få Samsung och Apple som kunder.
– Vi får ofta frågan om Samsung, jag svarar som tidigare: marknaden är stor nog med eller utan Samsung. Det finns mycket tillväxt i marknaden. Men med det inte sagt att Samsung inte är en möjlig kund, sa han bland annat.

Bolagets ordförande Urban Fagerstedt berättade under förmiddagen för Dina Pengar att han är lika chockad som alla andra över de läckta uppgifterna.
– Vi vet inte vad som har hänt. Bloomberg var det väl som hade lyckats lägga ut vår pressrelease i förväg. Nu för vi en diskussion med Stockholmsbörsen om hur vi ska hantera den här situationen, säger han, till Dina Pengar.

Företagets högsta prioritering just nu är att se till att ingen tar skada av den läckta informationen, säger Urban Fagerstedt.

– Vi försöker hålla folk skadelösa. Det finns ett regelverk som går ut på att vi ska tala om när vi går ut med sådana här siffror, nu har de läckt i förväg. Det kan innebära att någon har hunnit agera på börsen innan aktien handelsstoppades. Men förhoppningsvis är det ingen som tagit skada, börsen agerade snabbt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar