FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

lördag 5 december 2015

Fingerprint nytt bolag i Stockholmsbörsens finrum

Kursraketen Fingerprint blir nytt bolag på listan för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det kan innebära att fler svenskar blir ägare via sina fonder men också att kursutvecklingen blir lugnare i utvecklingsbolaget.
Misstänkta insideraffärer, tvära kast i börskursen och en spektakulär uppgång. Nyheterna kring Fingerprint Cards har varit många. Bolaget är specialiserat på ett system för att avläsa fingeravtryck, system som kan användas för mobiltelefoner.
Bolagets aktie har väckt stort intresse bland personer som spekulerar i aktier. Handeln har varit så intensiv att bolaget nu tar plats på listan för börsens 30 mest omsatta bolag, omxs30 som det heter formellt.
I indexet ingår många av de största bolagen på börsen som klädjätten H&M och de stora bankerna med börsvärde på flera hundra miljarder kronor. Fingerprint Cards har ett börsvärde på 41 miljarder kronor.
För aktien kan inträdet på indexet få flera effekter, menar sparekonomen Claes Hemberg.
– Privatpersoner kommer säkert att tolka det som att kursen måste upp. Men det handlar inte om några garanterade pengar, säger han.
Uppgifter om att mobilförsäljning i Kina sjunker eller att det dyker upp en konkurrent på marknaden kan påverka kursen negativt, menar Hemberg.
Bolagets aktiekurs har haft en spektakulär uppgång i år. Vid årsskiftet kostade en Fingerprint-aktie 34:80 kronor. Under fredagen handlades aktien för över 660 kronor.
– Nu måste bolaget varje dag bevisa att det är värt 600 kronor, säger Claes Hemberg.
En följd av inträdet på listan gör att intresset från fondförvaltare kan öka. En fond som inte är aktivt förvaltade och följer index måste exempelvis köpa aktien. De flesta indexfonder följer dock bredare index där fler bolag ingår.
Claes Hemberg pekar på en annan effekt av inträdet på mest omsatta-listan innebär att den blir föremål för så kallad robothandel.
– Hela handeln kommer att lugnas ned. Automatisk robothandel har den effekten, säger han.
Robothandel innebär att datorer ligger och jagar små felprissättningar i en aktiekurs och gör blixtsnabba affärer. Fingerprint-aktien har tidigare visat på stora svängningar kursen enskilda dagar.
Bolaget har också svärtats av en insideraffär där tidigare vd-n har anklagats för insideraffärer i aktien.
– Det är privatpersoner som åtalas i en domstol och det har inte med bolaget att göra. Nye vd-n har större förtroende bland analytikerna är min bild, säger Claes Hemberg.
Bolagets aktiekurs hade vid lunchtid gått upp med knappt 2 procent på beskedet att det tar plats i indexet.
Mediebolaget MTG får lämna indexet för de 30 mest omsatta. Förändringarna börjar gälla från den 4 januari 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar