FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

lördag 21 mars 2015

I Windows 10 kan du logga in med ögat - eller fingeravtryck.

Microsoft ger sig in i kampen mot de besvärliga lösenorden. Företaget meddelade nyligen att Windows 10 får stöd för tekniken Fast Identity Online 2.0 (förkortat Fido).



I stället för att bara kunna logga in med lösenord på din Windows 10-dator, och Microsoft andra tjänster, kommer du också att kunna använda fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller en inskanning av ditt öga. Gränsnittet kallas Hello. Alla dina biometriska data sparas lokalt, och inte på Microsofts servrar.

Alternativt kan du använda en annan funktion, med kodnamnet Passport, som låter dig skriva in ett lösenord och sedan autentisera din inloggning med en pin-kod. Det här hjälper dig som har ett system som inte är tillräckligt nytt för att fungera med biometeri.

Med Fido i Windows 10 fokuserar Microsoft på fördelarna när detta kopplas till företag och molntjänster, inklusive Box, Citrix och Office 365. Men Fido ska även fungera för vanliga konsumenter, för inloggning i Windows 10, Outlook.com och Onedrive.
 

Varför är det här viktigt?

Fido ser ut att vara den bästa möjligheten till en lösenordsfri lösning som fungerar för alla parter. Och organisationen Fido Alliance inkluderar många inflytelserika teknikföretag med stora intressen i säkerhet, däribland Google, Lenovo, Mastercard, Paypal och Visa. Microsoft gick med i Fido Alliance i slutet av 2013.
 

Vad är Fido?

I stället för lösenord så använder en Fido-produkt med så kallad biometrik i form av fingeravtryck och inskannade ögon, vilket är mycket svårare att kringgå. Inloggningen kan kombineras med en kod för tvåstegsverifikation.

Biometrisk skanning har funnits åratal till i smartphone, bärbara datorer och andra produkter. Poängen med Fido är att det är en öppen standard, vilket betyder att de är fritt fram för vilket företag som helst att använd tekniken i sina prylar och tjänster.

Missa inte: Windows 10 kommer i sommar

Fido är också designat så att inga biometriska data någonsin lämnar själva produkten.

Vill du titta närmare på Fido, så kommer det att dyka upp i Windows 10 Technical Preview.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar