FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 11 december 2014

Blogginlägg från Avanza forum.

1:Får Fing nöja sig med småkrafset sen när syna har igång sin sensor för att Fing är för små och måste växa på bekostnad av marginalerna. 

svar: 
Småkrafset? Nja...alltså faktum är ju att detta är en väldigt snabb marknad där marknadsandelar kan ändras på en enda fel modell...eller lyckad modell. Vi ser ju nu att huawei och Xiaomi m.fl. snabbt tar marknadsandelar av samsung. Så vem som är störst ena gången betyder inte att man alltid kommer att vara det. Fing kunde ha förlorat otroligt mycket om man levererat till Samsung och haft full fokus där. Hade det krånglat..ja..stora kostnader...konkurshot....svårt att sälja till andra osv. NU har man fokuserat på "småkrafset" och byggt upp en kundrelation där. Så det återstår att se om det var smartare eller inte att fokusera på alla andra. Nu kommer de istället att ha lättare med dessa att fortsätta leverera till i framtiden..ÄVEN om de skulle bli större. Kontakten och samarbeten är redan etablerade. 

SYN har inte igång sin sensor ännu..men kan givetvis ha det lagom till SG6. Lyckas dom även få denna...så är dom med på banan även på touchsidan. Då är det lite mer surt för FIng givetvis. För nu har man faktiskt resurser för att även kunna ta hand om Samsung. Samsung sväljer säkert bara dom som sagt 20-25 personer....kan jag tänka mig. Dessutom måste man ha kapital och en säkrare finansiell ställning. FIng har såpass många kunder nu och bidrag från olika håll....produkter som tillverkas osv...så det finns ingen ursäkt för att inte kunna ta Samsung nu. Då är det pris och teknik som är avgörande bara...och förlorar man ännu en gång..ja...då kommer det att bli svårt att ta samsung. Men som sagt...samsung faller SNABBT nu...2:
Så även om dom omsätter 1 miljard nästa år vad säger att dom inte går 800 miljoner back?

Svar: Fings kostnad ligger på personal. Så den ökar i takt med anställningarna. Men volymerna ökar ÄN MER. Så jag tror att vi redan i q4 detta året kommer att gå even......sen så kommer vinsterna att öka under nästa år. Fing har ingen egen produktion. så det finns inte något där som man skall behöva lägga så mycker pengar på. så den kostnaden är inte rimlig alls då det inte finns något att lägga den på. Skulle det komma ett vite...eller liknande för att sensorerna inte fungerar osv...ja...då kan allt hända. 

3:Under den tiden jag varit med i Fing så har det alltid varit Q4 som gäller.
Svar: Ja...och en del mindre kunniga har gjort narr av det...just för att dom inte vet bättre. 
SOm men många andra tekniska produkter så är det många som vill nyttja julhandeln...och då finns det MÅNGA produkter som släpps i samband med detta. Det är många företag inom teknik som alla har en stor del av sin inkomst just på slutet av året...så även konsultbranschen tex. Hösten är som sagt väldigt få lediga dagar...och då är det högtryck. Så fing är inte unikt. Nackdelen med fings bransch är att OM det blir förseningar...vilket det säkert kommer att bli fortsättningsvis...och även att produkter skall ut vid jul....så kommer det att gå över till nästa års resultat. Det året blir istället större....men det är inte en förlorad affär....

Så ta med dig denna vetskapen istället....att inte alltid fokusera på just q4. I Fing så är det långsiktighet som gäller då det är nu som branschen växer....den har inte kulminerat. Först när man gjort det...då kan man investera för kvartal till kvartal...


Deras prognoser har alltid slagit fel.
3: Ja..tyvärr. Men som jag skrev ovan..så är det en svår bransch. Man har INTE kulminerat...och när man då har en omsättning som ökar med ett par hundra procent årligen...så blir även felmarginalen desto större. Det är inte svårt att gissa rätt om en marknan ändrar sig max 5% per år.....men oerhört svårt om det istället är 500%. DÅ gör varje projekt som faller bort...eller kommer till ett stort utfall. Sålänge marknaden genomgår så stora ökningar...så kommer det alltid att vara svårt att träffa rätt.

4:
Deras prognoser har alltid varit rosa molnet prognoser.

svar: well...den senaste hade slagit in om inte det hade varit en försening på 2-3 månader som man fick. DÅ hade vi klarat prognosen. Den kommer istället att läggas över till 2015...och det är väl därför som vi nu har miljarden där. Men visst kan man tycka att man skulle ha tagit mer höjd...men det är svårt som sagt i denna bransch och vem räknar med 2 månaders försening?


5:
Har funderat på hur mycket en DW egentligen betyder.

Svar: En design-in innebär att man är med och slåss med andra om att vinna affären.
en DW innebär att man vunnit affären... MEN...det är INGEN garanti alls att det blir något av det. Men påbörjar integration och jobbet går ut på att få till allt inför lansering. Men fing har INGET att säga till om huruvida man blåser av produkten....eller på vägen byter till någon annan om det visar sig bli svårt med integration och om man missköter sig. FUnktionen inte fungerar osv. 

Fing har många gånger fått DW från operatörer som beställer en telefon från en tillverkare...främst gör man så i Japan. Dessa har varit dom som mer lättvindigt blåser av ett projekt och gör något annat istället. I FIngs fall så är det ca 75% som lett till en slutlig produkt som kommit ut på marknaden. Vid ett visst skede så måste ett företag som växer visa upp allt man lyckas med och slå sig för bröstet....nu är fing såpass stort så att man inte behöver göra det....och med tanke på att DW mer eller mindre förlöjligats även om det gett oss mycket indata så skadar det väl mer än ger nytta i dagsläget. Men allt har sin tid i ett företags utveckling. Nu får vi istället förlita oss på rapporter..och vara vana vid att det alltid finns nya vunna affärer...även om vi inte får reda på dem mellan rapporter.

6
Hur många konkurrenter kommer att ploppa upp under nästa år.

Svar: Det vet vi inte. HUr många konkurrenter har det kommit upp på senaste tid? Goodix.

Egistec har funnits länge....IDEX också....SYN....NEXT någorlunda. De enda som vunnit något större än ju fortfarande SYN. De etablerade företaget som varit med länge har själva problem med att få till det. Att då räkna med helt nya som skall komma ut efter 1 år det är nog rätt få isåfall.

Men det som många gör misstaget...är att såfort någon kommer med en sensor...så är det en konkurrent? Det kommer alltid finnas mindre företag som väljer en sensor från någon annan mindre aktör...just för att de störra inte ödslar tid på de små...osv. Det kommer att komma fler konkurrenter säkert....det kommer säkert blir kondolideringar där man köper upp varandra också i framtiden....det är jättesvårt att säga. Men här gäller det ju att vara påläst och lyhörd och se om det är någon fara eller inte....

7:
Hur sanolikt är det att Fing tar 50% av marknaden.
Svar: DEn är nog rätt stor skulle jag kunna hävda. Den som får samsung S6 kommer ju att ha en stor del redan där. Även här blir det ju svårt att sätta en prognos då det ännu är få som är ute och varje kund ger stort utslag. Nästa år så kanske 5 tier 1:or av 10 som har en sensor. Året därpå kanske 8-9..
Fing har ett stort sortiment..och en plattform som möjliggör en snabb ändring av formfaktor. Detta kommer man att vinna mycket på. Tills den dagen konkurrenter har samma möjlighet. Det gäller dock att kunna tjäna pengar på sin marknadsandel....dvs de som har bäst Yield kommer även att kunna få mest marginaler. Det får vi se på vägen...men för fing har den ju legat kring 91-93%. Vi vet ju att Samsung hade under 50% på syns sensor...nu kanske man har 75%??!!

Crowhater


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar