Åtta storbolag på börsen handlas i dag lägre än vad de gjorde för fem år sedan.
Inte ens
utdelningarna har kunnat rädda aktierna på plus. Här är börsjättarna som det
gjort ont att
vara långsiktig i.
Under de senaste fem åren har Stockholmsbörsen stigit 31 procent – eller 57 procent om man räknar in utdelningarna.
Men i en handfull storbolag har det varit en absolut förlustaffär att vara långsiktig ägare. Inte ens utdelningarna har räckt för att ge plus på kontot.
Av storbolagen på Stockholmsbörsen utmärker sig SSAB som den stora värdeförstöraren under det senaste halvdecenniet. A-aktien har backat smärtsamma 70 procent på fem år. Även om man lägger till de fåtaliga utdelningar som kommit ur bolaget så stannar totalavkastningen på skräckingivande minus 68 procent.
Fallande råvarupriser, svag balansräkning och ännu ett förvärv med tveksamt resultat har gjort sitt till för att sänka analytikernas prognoser, investerarnas aptit och naturligtvis bolagets resultat.
Och problemen har accelererat på senare tid. Analytikernas snittprognos för 2016 års vinst ligger i dagsläget på en förlust om cirka 90 öre per aktie i stålbolaget. Det kan jämföras med att de i snitt spådde en vinst på nära 6 kronor per aktie för ett drygt år sedan.
Som god eller snarare dålig tvåa på listan över kurskollapsade storbolag hittar vi gruvoperatören Lundin Mining. I princip samma drivkrafter som sänkt efterfrågan och priserna på SSAB:s stål, har bidragit till Lundin Minings kursmässiga kräftgång. På fem år har aktien fallit 51 procent. Ingen utdelning har betalats under perioden så totalavkastningen är lika eländig.
Ratos, med en hel del investeringar i energisektorn, har tappat 59 procent på fem år. Lägger vi tillbaka utdelningarna stannar nedgången på 47 procent. Hade inte investmentbolaget tvingats ge ut högutdelande preferensaktier hade kanske totalavkastningen sett lite bättre ut i dag. Eller så hade det inte funnits någon utdelningskapacitet alls…
Så vilka storbolag har då gått bäst under de senaste fem åren? Föga förvånande är det biometriföretaget Fingerprint Cards, som för fem år sedan var allt annat än ett storbolag. Aktien har stigit nära 6 300 procent på fem år. Då har det inte spelat någon roll att det inte kommit ut någon utdelning under perioden för att den långsiktige ägaren ska känna sig nöjd.
Därefter följer ett gäng spelrelaterade bolag. Tvåan på listan, Betsson, har stigit 866 procent på fem år. Lägger vi till utdelningarna blir totalavkastningen 1 837 procent. Spelutvecklaren Net Ent har ökat med 1 013 procent om utdelningarna räknas in och Unibet med 638 procent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar