Årets hetaste tekniktrender.
Allt från drönare till dna-sekvensering ryms i årets tekniktrender, och samtidigt uppmanas alla att fundera över var Uber finns i den egna branschen. Men se upp för den skadliga kod som låser datorer, mobiler eller data.
- Drönare i civil tjänst
Allt bättre och billigare sensorer i kombination med kraftfulla bildbehandlingsprogram gör att små obemannade farkoster används alltmer i civil tjänst. Inom jordbruket bidrar de till större skördar genom att gödsling och bevattning kan precisionsstyras. Skogsbolagen planerar avverkningen i detalj och energibolag mäter snabbt upp volymen på flishögar. Men det finns problem. Ju fler drönare i luften, desto större blir risken för krockar med flygplan och kränkningar av integriteten.
- Uber för branschen X
Musikbranschen drabbades av digitaliseringen redan för över tio år sedan, men 2014 blev det uppenbart att digitalisering kommer att slå brett i alla branscher. På gång är områden som utbildning, vård, juridik, transporter, media, detaljhandel och finanssektorn. Taxitjänsten Uber har lyfts fram som exempel på nya aktörer som punkterar existerande affärsmodeller, och frågan alla bör ställa sig under 2015 är:
Var finns Uber i min bransch?
- Smarta kläder
Efter de smarta armbanden kommer kläderna. Med sensorer och elektronik invävda i tyget behövs inget träningsarmband. I stället gör träningströjan jobbet. Ett exempel är franska D-shirt som lanseras i år. Tekniken gör det möjligt att designa kläder som värmer, kyler, ändrar form, kommunicerar eller fångar energi från omgivningen. Smarta bandage, plåster och kläder kan övervaka patienter inom vården och till och med ställa diagnos.
- Dna-sekvensering slår igenom i vården
Priset för att kartlägga en persons hela dna rasar. För tio år sedan låg prislappen på omkring 100 miljoner kronor. Nu är den på väg under 10 000 kronor. Därmed öppnas för bred användning av genkartläggningar inom vården för att snabbt ställa diagnos och ge rätt person rätt vård. I ett svenskt pilottest kartläggs redan generna hos cancerpatienter. I Storbritannien pågår en kartläggning av 100 000 personer med målet att kunna ge individualiserad vård.
- Språkbarriärerna rivsI december 2014 lanserade Microsoft direktöversättning av talat språk i Skype, inledningsvis mellan spanska och engelska, men fler språk följer. Tjänsten bygger på framsteg inom automatisk översättning, självlärande system och analys av talat språk. Eftersom tekniken är självlärande blir resultatet bättre med tiden.
Därmed är människan till slut på väg att överbrygga världens språkförbistring som enligt Gamla Testamentet dök upp i Babel.
- Den virtuella verkligheten är här
När Facebook köpte företaget Oculus för 13 miljarder kronor 2014, tvingades spelentusiaster inse att den digitala masken Oculus Rift kunde vara intressant för annat än spel. Det nya är att man kan se sig om i den virtuella verkligheten, och uppleva allt från personliga möten till shopping och resor. Bland konkurrenterna finns Sonys Morpheus, Samsungs Gear VR, Googles Cardboard, Zeiss VR One och svenska Binopad, men alla väntar på lanseringen av Oculus Rift.
- Industrins internet
Uppkopplade prylar – internet of things – forsätter att vara en av de hetaste tekniktrenderna även i år. Nu storsatsar industrin på att standardisera hur data från miljontals sensorer ska samlas in och analyseras. Mer än 100 företag, inklusive ABB, ingår i konsortiet "industrial internet". I Tyskland går arbetet under namnet Industri 4.0. Målen är bland annat högre grad av automation, högre effektivitet och mer flexibel produktion.
- Nu våras det för AI
Sedan begreppet artificiell intelligens myntades 1955 har det ofta förknippats med besvikelser. Men efter den långa så kallade AI-vintern är det nu AI-vår. Små och stora it-företag arbetar med teknik som självlärande system och neurala nätverk, och framstegen är markanta. Den talande agenten Amelia från amerikanska IP Soft hanterar kundtjänstärenden utan mänsklig inblandning, och debatten om att maskinerna tar jobben har tagit fart. 2015 blir spännande.
- Mobilen blir plånbokFörlösande för mobil betalning under 2014 var lanseringen av Apple Pay som låter användaren betala i butik utan att ens låsa upp telefonen, men en rad mindre och större företag utvecklar konkurrerande tjänster. Den trådlösa tekniken NFC tycks till slut slå igenom och kan bidra till att mobilen blir en verklig plånbok som rymmer allt från biljetter och kuponger till dörrnycklar. Håll dock ett öga på jokern inom elektronisk betalning – bitcoin.
- It-säkerhet: Lösenord och lösensummor
Ett nytt säkerhetshot under 2015 är så kallad Ransomware – skadlig kod som låser datorer, mobiler eller data, och som kriminella använder för att avkräva ägaren en lösensumma. Det nya är att Ransomware tar sig in i molnet. Samtidigt tycks problemen med svaga lösenord äntligen få sin lösning med protokollet Fido U2F, utvecklat av bland annat svenska Yubico och Google. Det används i en usb-nyckel man bär med sig – utan nyckeln kommer ingen åt ditt konto.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar