FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 26 oktober 2016

Inför Fingerprints rapport

Den samlade analytikerkåren tror att småspararfavoriten Fingerprint Cards kommer att redovisa en omsättning på 1 944 miljoner kronor för det tredje kvartalet, enligt en sammanställning från SME Direkt.


Företaget rapporterar den 27 oktober. Bruttomarginalen, som alltid står i fokus på teknikbolag, väntas bli 47 procent. Resultatet före skatt väntas bli 778 miljoner kronor och nettoresultatet 607 miljoner kronor.

Intresset har ökat för aktien på senare tid även inom analytikerkåren. Bland annat har Handelsbanken, UBS, Redeye, SEB och Nordea tagit upp bevakning.
Redeye är den firma som mot bakgrund av sin riktkurs på 209 kronor har högst förväntningar på bolaget.

Joel Westerström som är analytiker på Redeye lyfter fram tre viktiga faktorer att hålla ögonen på inför Q3-rapporten; företagets marginaler, konkurrenssituationen och vad som kommuniceras kring nya vertikaler och lösningar.

”I halvledarbranschen är skalfördelar och tekniskt ledarskap viktigt för att ha starka marginaler. Fingerprint har höga marginaler idag och jag skulle bli mer rädd om man såg ett stort marginaltapp än om det skulle bli lite svagare försäljning än vad marknaden räknat med”.
Redeye höjer sin riktkurs till 209 från tidigare 201 men sänker samtidigt sina försäljningsestimat för 2016-2018.

Estimatsänkningen beror på ett förväntat lägre genomsnittligt försäljningspris på Fingerprints sensorer. Joel påpekar att det är bolaget själva som driver den utvecklingen då de tagit fram mindre sensorer men där marginalerna är högre som exempelvis FPC1035.
”När storkunden Huawei nu alltmer går över till de mindre sensorerna så väntar vi oss en ytterligare förbättrad bruttomarginal, för tredje kvartalet räknar vi med att bruttomarginalen överstiger 50 procent”, tillägger Westerström.

Han trycker på att branschen just nu är inne i ett skede där kunderna sprider riskerna genom att använda sig av fler leverantörer för att säkra tillgång på den viktiga fingeravtryckssensorn.

”Dual-, eller till och med multisourcing är inte alls något onormalt inom elektronikbranschen. Fingerprint Cards erbjuder en viktig komponent men kunderna vill inte sitta i knät på en leverantör hur bra vän man än är med dem. Sen finns det en risk att bolaget kan köpas upp. Sammantaget är det viktigt med fler hyfsat starka finansiella aktörer”.

Förväntningarna på bolaget skiljer sig dock kraftigt åt. Av storbankerna är det Nordea som har lägst förväntningar på bolaget. De inledde bevakning av bolaget den 14 september och har en säljrekommendation med riktkurs 70 kronor.

Detta beror främst på grund av att de förväntar sig lägre volymer då konkurrensen från de kinesiska tillverkarna Goodix och Silead ökat mer än banken tidigare räknat med. Bortsett från Apple tror Nordeas analytiker att det kommer att finnas minst fem aktörer som kan leverera mer än 100 miljoner enheter per år.

Även Nordea tar upp dualsourcing som en viktig faktor att hålla koll på. På kort sikt ser banken en risk i att kunderna Huawei och Oppo köper in från ytterligare en aktör, troligtvis under det första halvåret nästa år.

Det kan noteras att den amerikanske konkurrenten Synaptics i veckan meddelade att företagets sensor finns med i Huawei Honor 6X, en modell som även Fingerprint har sin teknik med i.

Nordea räknar med att Fingerprint har en bra försäljningstillväxt även under andra halvåret nästa år. Siffrorna får en skjuts uppåt i ett scenario där kunder ökar sina lager med företagets produkter. Banken baserar bolagets försäljningssiffror för 2017 och framåt på nedre delen av sina volymestimat.

En mäklarfirma som är väldigt negativt inställd till aktien är ABG Sundal Collier med en riktkurs på 40 kronor.
Förutom kvartalsrapporteringen så väntar sig Redeye att Fingerprint Cards lämnar en prognos inför 2017 på kapitalmarknadsdagen den 8 december.

”Vi förväntar oss att bolaget lämnar en prognos som överraskar på uppsidan även om det kan vara så att bolaget väljer att vara konservativa i sin guidning”, säger Westerström.

Ett urval av de senaste rekommendationerna:
Handelsbanken upprepar köp men justerar riktkursen till 120 kronor (125) den 19 oktober.
Pareto höjer till köp (behåll) med ny riktkurs på 105 kronor (97) den 17 oktober.
Carnegie sänkte riktkursen till 73 kronor den 11 oktober.
SEB inledde bevakning av aktien den 14 september (köp) med en riktkurs på 150 kronor.
Nordea inledde bevakning av aktien den 26 augusti och har fortfarande säljrekommendation och riktkurs 70 kronor.

Redeye har en köprekommendation med en basscenario-riktkurs på 209 kronor.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar