Förluster, brutna prognoser och en brottsmisstänkt och numera omplacerad vd. 2014 var inget succéår för det svenska biometribolaget Fingerprint Cards. Men aktien rusade på Stockholmsbörsen.
– Vi är inte nöjda med slutresultatet som var sämre än vi väntat oss tidigare, men vi är nöjda med att försäljningen växer i en bra takt. Det är blandat, kan man säga, säger Fingerprints tillförordnade vd Jörgen Lantto.
Rörelseresultatet landade på -30 miljoner kronor i det fjärde kvartalet och -144 miljoner för helåret 2014. Omsättningen ökade från 95 till 234 miljoner kronor under förra året.
Jörgen Lantto gick upp som vd i Fingerprint under dramatiska förhållanden då vd Johan Carlström suttit häktad ett dygn, misstänkt för grovt insiderbrott och polisen gjort en uppmärksammad razzia mot bolagets huvudkontor i Göteborg. Förundersökningen ligger i dag på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
– Turbulensen fanns där, men vi som jobbar i bolaget fokuserar på att driva det framåt och sälja teknologin till kunderna. Vårt jobb är att fokusera på det och inte på turbulensen runt omkring, säger Jörgen Lantto.
Har kunderna ryggat tillbaka på grund av brottsmisstankarna?
– Vi har tidigare kommunicerat att det inte påverkar våra affärer. Kunderna väljer att jobba med oss eftersom vi har produkter som de vill använda. Vi har inte sett någon påverkan.
Det är inte länge sedan som Fingerprint kommunicerade till marknaden att omsättningen 2014 skulle landa på 500 miljoner kronor. Men en bit in på hösten insåg bolaget att det inte skulle gå att nå. I och med torsdagens bokslutsrapport berättade vd Jörgen Lantto att årets försäljningsprognos ligger på en miljard kronor.
Att Fingerprint fick ändra sin prognos för 2014 beror enligt Jörgen Lantto på att kunderna sköt fram sina telefonlanseringar.
– I den fas vi var i 2014 jobbade vi med ett fåtal modeller som gjorde att en effekt av uppskjutna lanseringar påverkade mer. Nu i år jobbar vi med fler produkter och med fler kunder och då blir effekten av en försening mycket mindre, säger vd:n och fortsätter:
– Vi är inte spåmänniskor. Vi kan bara ge vår absolut bästa uppskattning och den står vi för. Vi har försökt förklara i samband med rapporten varför vi står fast för prognosen för 2015, att det är fler kunder och fler produkter.
Nästa vecka börjar Mobile World Congress. Redan på söndag väntas Samsung släppa sin nya flaggskepsmodell Galaxy S6, en mobiltelefon som enligt förhandsspekulationer kan använda sig av fingeravtrycksteknik av touchmodell.
Några timmar efter presenterat bokslut meddelade Fingerprint Cards att de ska visa upp sin nya touchsensor under mobilmässan i Barcelona. Sensorn är anpassad för att placeras på sidan av mobiltelefonen. Aktien rusade på Stockholmsbörsen direkt efter beskedet.
Vad tror du vi kommer få se under Mobile World?
– Vi har många kunder som kommer lansera produkter den närmaste tiden, men det är sällan någon berättar för oss exakt när en viss produkt ska lanseras. Vi har inte alltid den tydliga bilden. Rent allmänt kan man säga att många av telefonleverantörerna inte lanserar under Mobile World eftersom det överskuggas av lansering från stora leverantörer som till exempel Samsung, så då gör de det vid ett annat tillfälle.
Nyligen valde Fingerprint att skruva ned antalet pressmeddelanden om så kallade design wins, eftersom det inte innebär en garanterad lansering.
– Vi har många produkter som kommer släppas den närmaste tiden, och några är sådana som vi tror skulle ha släppts tidigare, säger Lantto.
Fingerprint är inte det enda bolaget på den svenska biometriscenen. Precise Biometrics steg kraftigt på Stockholmsbörsen under hösten 2013, men föll tillbaka lika snabbt. Aktien har nu rasat 25 procent sedan årsskiftet 2013/14. I likhet med Fingerprint går även Precise med förlust. Helårsresultatet landade på -44 miljoner kronor och även omsättningen minskade, till 31 från 34 miljoner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar