FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 30 november 2016

Norrmännen redo att utmana Fingerprint


 

När Fingerprint Cards nye vd Christian Fredrikson presenterar prognosen för 2017 nästa vecka håller 60.000 aktieägare andan.
Men minst lika intressant som försäljningsutsikterna blir hans konceptuella planer för bolaget.
För ett år sedan beskrev Di Fingerprint Cards prognospresentation för 2016 som ett modernt Stenmarksögonblick – åtminstone för den biometriintresserade delen av befolkningen.
Inför tillställningen spådde vi att försäljningsprognosen skulle lanseras i ett brett intervall för att undvika de ideliga uppjusteringar som bolaget hade tvingats till under 2015 när omsättningen exploderade.
Vi räknade med 6–8 miljarder kronor, vilket blev hyfsat nära utfallet på 6,5–8,5 miljarder kronor. Fingerprint Cards ser nu ut att landa i mitten, eller något under mitten, av det ursprungliga intervallet.
Det efter att först ha höjt golvet och senare sänkt taket när försäljningen ringats in i spannet 7,2–7,5 miljarder kronor. Samtidigt ska det tilläggas att bolaget har fått oväntad stor draghjälp från dollarförstärkningen.
Även om nästa stora jättemarknad med smarta kort kommer att generera massvolymer först under 2018, finns det god jordmån för fortsatt tillväxt 2017.
Sensorpenetrationen i mobilmarknaden fortsätter att öka och pc-marknaden kommer att ta fart på allvar efter att Apple lanserat en MacBook med integrerad fingeravtryckssensor.
Pc-volymerna är visserligen bara en sjundedel av telefonerna, men de bidrar till att den adresserbara marknaden, räknat i antal sensorer, kan spränga miljardvallen.
Det ska ställas mot att konkurrensen hårdnar när aktörer som Goodix, Egistec, Silead och Qualcomm allt mer kommer in i marknaden.
Den bästa uppskattningen inför kapitalmarknadsdagen på torsdag i nästa vecka är att Fingerprint Cards presenterar ett försäljningsintervall på 8,25–10,25 miljarder kronor.
Rörelsemarginalen landar i år omkring 40 procent. Det är exceptionellt högt och lönsamheten kommer obönhörligt att falla. Förra året guidade bolaget i praktiken för en rörelsemarginal på över 37 procent, och omkring 37 procent bör vara ett vettigt riktmärke även för 2017.
Enligt SME Direkts senaste sammanställning räknar analytikerna med en försäljning på knappt 8,6 miljarder kronor, men det skiljer över 6 miljarder mellan högsta och lägsta prognos. Analytikerna räknar samtidigt med en rörelsemarginal på 36,3 procent.
Bolaget har mycket god visibilitet två närmsta kvartalen och har någorlunda hum om hur landet ligger i det tredje kvartalet.
Om Fingerprint Cards guidar i linje med våra förväntningar finns det visst utrymme för höjda vinstförväntningar, men det lär förmodligen inte räcka för att blidka de vanligtvis mycket höga förväntningar som finns bland bolagets engagerade privatsparare.
Nästa år är inte allt och kapitalmarknadsdagen blir kanske lika intressant i kvalitativa termer när Christian Fredrikson ska presentera sina långsiktiga planer för Fingerprint Cards.
Styrelsen tog en chansning när den mitt under brinnande biometrirevolution valde att sparka Jörgen Lantto för att plocka in Christian Fredrikson.
Han är i grunden ingenjör och vet hur det är att kuska runt i kappsäck när asiatiska verksamheter byggs upp.
När han slutade som Asienchef på Nokia hade verksamheten 14.000 anställda. Han stöpte senare om F-Secure från ett konsumentinriktat antivirusföretag till att bli ett företagsinriktat cybersäkerhetsföretag, genom en serie företagsaffärer.
Den bakgrunden gör honom som klippt och skuren för uppdraget och en av de mer intressanta vd-rekryteringar som gjorts på senare år.
De som tror att Fingerprint Cards nye vd enbart kommer att köra vidare i gamla hjulspår och jaga tillämpningsområden för bolagets fingersensorer efter en på förhand fastställd tidtabell kommer att bli överraskade.
En intressant fråga för kapitalmarknadsdagen blir hur bolaget ska försöka utforska mjukvaruområdet i anslutning till sin hårdvara.
Stenmarksögonblicket förra året blev ett antiklimax. Aktien har backat med över 30 procent sedan dess, efter att minst sagt uppskruvade förväntningar grusades.
Situationen är den omvända i dag. Aktien tillhör förlorarna och värderingen långt från utmanande. Om Christian Fredrikson kan övertyga marknaden om att Fingerprint Cards är mer än en dagslända är det upplagt för revansch.
Å andra sidan riskerar varje tecken på svaghet att följas av en skoningslös bestraffning på börsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar