Kommentar Den inställda extrastämman i Fingerprint den här veckan är rent av pinsam för bolaget. Och det var det sista bolaget behövde efter all turbulens – något som helt och hållet kan skyllas på ett amatörmässigt agerande från styrelsens sida.
När styrelsen sparkade tidigare vd:n Jörgen Lantto var det många frågetecken eftersom Lantto var den som tagit bolaget till att bli Stockholmsbörsens största tillväxtföretag och en placering bland börsens mest omsatta aktier.
Nye vd:n Christian Fredrikson har dock sedan han började i augusti varit en lugnande faktor i och med att han visat sig kompetent och dessutom levererat en delårsrapport som var någorlunda enligt förväntningarna. Och företaget har fortsatt att leverera pressmeddelanden som talar om att företagets sensorer integrerats i nya smartphones och surfplattor.
Och i nästa vecka har bolaget kapitalmarknadsdag och väntas berätta om sina förväntningar på 2017. Detta skulle i de flesta fall skapa en viss skjuts för kursen – speciellt när Fingerprint tidigare levererat sådana fina tillväxtsiffror.
Men så finns det en styrelse också i Fingerprint och den har nu gjort bort sig totalt. Onsdagens extrastämma är inställd två dagar innan – och den skulle "bara" göra något så enkelt som att klubba igenom ett incitamentsprogram för ledningen. Formulär 1A är att styrelsen förankrar förslaget ordentligt hos de större ägarna så att stämman blir mer eller mindre en formalitet.
Men icke.
Kritiken mot förslaget har blivit allt tydligare senaste veckan och mot slutet av förra veckan blev det uppenbarligen alldeles tydligt att allt inte gick enkligt planerna. Och uppenbarligen måste detta läckt ut – på annat sätt kan man inte tolka den kraftfulla nedgången på tre dagar som fick sin slutgiltiga upplösning igår när företaget meddelade att extrastämman ställs in. Slutresultat – 10 procents kursnedgång på tre dagar.
Att detta kan ske på något litet bolag på de mindre börslistorna är inte så konstigt där ordning och reda ofta kan fallera. Men ett bolag som är värt 25 miljarder och som dessutom har en historia av mer eller mindre konstiga händelser borde vara betydligt mer aktsam om förtroendet.
Och detta inte minst eftersom blankningspositionerna är så pass stora i Fingerprint – styrelsens klantighet spelar blankarna rakt i händerna. Synd är det naturligtvis om Fredrikson och övriga medarbetare i Fingerprint som uppenbart gör att utmärkt jobb, levererar miljardvinster och jobbar hårt för att ta företaget in på nya marknader som till exempel smarta kort.
Mest synd är det naturligtvis om alla småsparare som kanske kommit in sent i aktien och ligger med stora förluster. En normal värdering av ett tillväxtföretag som Fingerprint skulle sannolikt ligga minst 20-30 procent högre, men då krävs det en duglig styrelse som kan skapa förtroende på aktiemarknaden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar