Använder du en fyrasiffrig pinkod som lösenord på mobilen? Då kan det vara läge att tänka om.
Pinkoden som inloggningsfunktion i mobilen har hängt med sedan urminnes tider – trots att de stora tillverkarna har gjort sitt bästa för att lansera fingeravtrycksläsare som alternativ. Och att en pinkod på fyra siffror inte alltid ger det bästa skyddet om din telefon kommer på vift har varit känt sedan ett tag tillbaka. Nu visar sajten Techradar på exakt hur enkelt det är för hackare att ta reda på den.
Genom att du först installerar en app som i sin tur innehåller skadlig kod kan telefonens kamera användas för att läsa av dina ögonrörelser och ansiktsuttryck när du slår in en specifik siffra. Därefter tar det inte lång tid innan appen har listat ut hela din pinkod.
David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky Lab menar att pin-koden har spelat ut sin roll i dagens teknikvärld.
– Pinkoden är en gammal metod, många nya har kommit under den senaste tiden som ger betydligt bättre säkerhet. Det är underligt att inte telefonleverantören går ut och informerar om detta med att en fyrsiffrig kod inte ger något vidare skydd, säger han.
Samtidigt menar han att det inte finns någon anledning att trycka på varningsknappen riktigt än. Ett sådant här förfarande kräver trots allt att förövaren fysiskt kommer över telefonen efter att pin-koden är knäckt.
– Själva attacken blir ju ganska komplicerad. Men visst, om man verkligen vill bråka med någon, och har en agenda då är ju något sådant här jättefarligt.
Vad är då lösningen för att komma bort från pinkodproblematiken? David Jacoby menar att det har blivit dags att sätta press på telefontillverkarna, för att de ska börja använda högsta möjliga säkerhet redan från början. I dagsläget använder sig exempelvis Iphone 6 av fingeravtrycksavläsning, men det i samband med en pinkod.
– Lösenord och biometri behöver sättas in som standard, jag tror inte någon hade klagat på att det skulle vara för komplicerat, säger David Jacoby.
– Det är som att en bil i dag skulle komma levererad utan att air-bagen var påslagen. Det händer ju inte, men det tänket finns inte om teknik. Där utgår vi från att det vi har i handen är precis så bra som det ska vara. Det är lite feltänk från tillverkarna, tycker jag. Varför inte slå på bättre säkerhet redan från början?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar