FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 30 juli 2015

Ola Rollén: ”Jag utnyttjade inte dippen i aktien för att köpa billigt"

Hexagon-chefen talar ut om varför han i hemlighet köpte storposten i Fingerprint.


I tisdags avslöjade vi att Ola Rollén i det tysta blivit storägare i ett av Sveriges just nu snabbaste techbolag, Fingerprint. Enligt våra källor hade Ola Rollén, som till vardags är vd för börsnoterade Hexagon, köpt mellan 1 och 1,5 miljoner B-aktier i företaget som idag är värda runt en kvarts miljard kronor. Då ville inte Ola Rollén kommentera våra uppgifter. Men nu säger han:
”Jag kan bekräfta att jag har köpt B-aktier i Fingerprint och att det handlar om någonstans mellan 1 och 1,5 miljoner aktier”.
När uppgifterna publicerades på tisdagen höjdes en del kritiska röster mot Ola Rollén. Bakgrunden var att han redan i september 2013 köpte 250 000 A-aktier i Fingerprint. Dessa aktier såldes i mitten av juni i år vilket fick aktien att rasa med över 10 procent bara på en dag. Kritikerna misstänkte nu att Ola Rollén utnyttjat fallet och köpt på sig en massa nya aktier till ett bra pris.
Men detta är något som Ola Rollén kraftfullt dementerar:
”Så gick det absolut inte till. Jag avvaktade med mina köp av B-aktierna under tre veckor för att inte dra nytta av den ”dipp” i kursen som min försäljning orsakade”, säger han. 
Orsaken till att han först sålde aktierna i Fingerprint och sedan kort därefter köpte ännu mer aktier i samma bolag förklarar Ola Rollén med att han ville undvika att fokus lades på hans person i samband med rapporteringen kring Fingerprint. När han ägde A-aktier i bolaget så blev Ola Rolléns innehav publikt  på grund av den officiella insiderstatistiken men som röstsvag b-aktieägare behövde han inte skylta med sitt namn.
Ola Rollén tror dock i högsta grad på Fingerprint som bolag och aktieplacering vilket manifesteras av den tunga investering han nyligen gjort i företaget. 
”Det känns som många av de etablerade svenska investerarna missat att sensormarknaden är på väg att explodera och att Fingerprint är det ledande bolaget i den nischen”, säger han.
Ola Rollén insåg potentialen i Fingerprint när jätten Apple köpte bolagets tuffaste konkurrent, Authentec, och sedan stoppade in sensortekniken i Iphone 5 hösten 2013. Med hjälp av Authentecs teknik lanserade Apple sedan det nya betalsystemet Apple pay och gjorde fingeravtryck-tekniken till standard i sina Iphone-telefoner. Det fick Apples konkurrenter att vakna och ordrarna började trilla in till Göteborgsbolaget Fingerprint – som plötsligt befann sig i ett drömläge som den största oberoende sensortillverkaren.
”Den enkla analysen jag gjorde var att Fingerprint befann sig på en marknad som skulle gå från noll till i princip hundra procents kundpenetration på kort tid. Därför ville jag investera i aktien”, säger Ola Rollén.
De första tre månaderna i år ökade Fingerprint omsättningen med 660 procent till 140 miljoner kronor och för helåret räknar bolaget med en försäljning på hela 2,2 miljarder kronor. Lyckas ledningen leva upp till en prognosen har Fingerprint definitivt kvalat in som en av Sveriges stora techsuccér fullt i klass med till exempel Klarna. Marknadsvärdet på Stockholmsbörsen är redan idag 10 miljarder kronor.
”Det är under andra halvåret som det kommer att lyfta. Precis som på alla mobilkomponenter så blir det marginalpress men Fingerprint kan i sin tur pressa sina leverantörer så i slutändan kommer bruttoprismarginalen ligga kvar på samma nivå”, säger Ola Rollén.
I en analys från investmentbanken Morgan Stanley som släpptes i slutet av förra veckan spås den kinesiska marknaden växa med över 400 procent. Fingerprint har majoriteten av sin försäljning i Kina och slår Morgan Stanleys prognos in så skulle bolagets omsättning nästa år kunna hamna på runt 8 miljarder kronor. Ola Rollén har läst Morgan Stanley-analysen och tycker inte den är överoptimistisk:
”Tillväxten är enorm och jag tror att marknaden på några års sikt kan vara värd 50 miljarder kronor. Min tro är att Fingerprint kommer vara en stor spelare på den marknaden”, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar