Fjolåret var göteborgska Fingerprint Cards stora genombrottsår. Företaget växte med 1 200 procent. Nu tar man fram nya biometriprodukter och kommer kanske också att förvärva företag.
Bakom en något anonym port, ett stenkast från Kopparmärra, ligger det göteborgska företaget som var en av svenskt näringsliv och aktieinvesterarnas absolut största snackis i fjol. På börsen slog Fingerprint Card-aktien rekord. Det kan ses som en spegling av att företagets fingeravtrycksteknik för personidentifiering i mobiltelefoner sålde för nära tre miljarder i världen i fjol.
Alltså tänker företaget fortsätta att gasa och arbetar hektiskt med nya innovationer. Men första och största fokus ligger på kunderna, berättar vd:n Jörgen Lantto, som lyckas klämma in GP en kort stund i sitt pressade schema.
– Vi har ju kunder som lanserar telefoner precis hela tiden. Det har släppts 19 mobiltelefoner hittills i år, och det släpps nya telefoner hela tiden. Det står alltid högt på vår agenda att hjälpa dem att få ut sina telefoner. Det är också där intäkterna kommer, säger Jörgen Lantto.
Nyligen gick företaget ut och berättade att man inlett ett samarbete med Zwipe för att utveckla biometriska smarta kort, som ska kunna användas i betalkort.
I planerna finns också att Fingerprint Cards teknik ska användas i bilindustrin.
I fjol arbetade man hårt med att ta fram fingeravtrycksteknik som kan användas under glas, som presenterades för utvalda kunder under den stora teknikmässan i Barcelona nyligen. Den nya produkten togs emot väldigt väl.
Men ingen himmel utan moln. En återkommande kritik i ekonomipressen mitt under företagets segertåg är att asiatiska konkurrenter kommer att köra om Fingerprint Cards inom några år.
Synpunkter som Jörgen Lantto tar med viss ro.
– Om man ser till hur många telefoner, som är släppta utanför Samsung i år, så har vi varit involverade i 18 av 19 stycken. Då kan man dra slutsatsen att vi inte ser någon försämrad konkurrenssituation under 2016. Det tar ungefär sex månader att utveckla en mobiltelefon, och då får vi veta tidigt om vi finns med i den eller inte, säger Jörgen Lantto.
Under fjolåret uppskattade Fingerprint Cards att man hade ungefär 45 procent av marknaden. I år räknar man med att marknaden i värde kommer att fördubblas.
– Vi planerar att ta andelar vad det gäller värde och växa i värde i ungefär 130 till 200 procent. Så vi växer snabbare än marknaden. Vi har bra koll på läget.
Framgången har också gett gott om klirr i kassan, och en miljard kronor och möjlighet till förvärv.
– Det finns möjligheter att ta in andra teknologier som kompletterar det vi utvecklar genom förvärv. Vi tittar på sådant som är nytt och inte finns ute i dag, säger han.
Under året blir de största utmaningarna att en lång rad nya telefoner ska lanseras och att företaget ska bredda sin portfölj, samtidigt som man ska slutföra första fasen av smartcards.
– Vi breddar ju verksamheten så det gäller att inte tappa fokus på affären. Det är alltid en utmaning, säger Jörgen Lantto.
Hur problematiskt är det för företaget att förra vd:n är åtalad för misstänkt insiderbrott?
– Detta har varit känt i 18 månader och det har inte gått dåligt för vårt bolag under den tiden, så det har inte varit ett problem för oss. Han är anställd i bolaget och arbetar med affärsutveckling och är inte i någon ledande position, så detta får gå den rättsliga vägen.
Marie Kennedy, marie.kennedy@gp.se
Fakta: Fingerprint Cards
Fingerprint Cards utvecklar, producerar och marknadsför biometrisk teknologi.
Tekniken används för att identifiera fingeravtryck, i stället för pinkoder och lösenord.
Tekniken används i mobiltelefoner, plattor och biometriska kort.
Förtaget grundades i Göteborg 1997.
Fick sitt stora genombrott i fjol med en global försäljning på nära tre miljarder kronor.
En ökning med 1 140 procent – och ett stycke svensk industrihistoria.
Alla produkter utvecklas på labb i Göteborg och Malmö.