FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 19 januari 2017

Bakom anmälan står ett antal personer som är aktiva på publika aktieforum

STOCKHOLM (Direkt) Bakom anmälan om grov otillbörlig marknadspåverkan i handeln med Fingerprint Cards står ett antal personer som är aktiva på publika aktieforum. 
Personerna har en längre tid varit misstänksamma mot vissa mönster i handeln med Fingerprintaktien. De har därför använt öppna diskussionsforum för att gemensamt samla in dokumentation om misstankarna. Efter att Ekobrottsmyndigheten (EBM) nyligen inledde en förundersökning har forumskribenterna fortsatt att diskutera ärendet, enligt Nyhetsbyrån Direkts undersökningar.
Wow, ett oändligt stort tack för ditt engagemang i detta! Jag minns det första inlägget du gjorde och hur det kändes, trots den svårlästa texten, att det var med stor auktoritet och kunskap du skrev. Ett drömscenario att du/ni gick hela vägen!, skrev signaturen MiPe på Placeras forum vid 11-tiden på onsdagen som en kommentar till att anmälan hade lämnats in och förundersökning inletts.
Både nuvarande och före detta aktieägare i Fingerprint ska ha varit drivande i arbetet med att framställa anmälan. 
Centrala är några New York-baserade hedgefonder. Sedan andra halvåret 2015 har de fått stor uppmärksamhet genom att blanka Fingerprint-aktien. Många av hedgefonderna har alltsedan dess behållit, eller ökat, sina kortpositioner. 
En av anmälarna anser dock att fondernas strategi har en dold komponent: en del av blankningen hedgas, genom att samtidigt vara till exempel lång aktien och kort genom ett derivat.
Förutom så kallad spoofing (köp- eller säljorder som läggs i syfte att påverka kursen, utan avsikt att fullföljas) bygger anmälan till EBM också på misstankar om internhandel, där order matchas mellan inbördes samarbetande parter. 
Vice chefsåklagare Jan Tibbling på EBM har för Direkt bekräftat att anmälan i fallet gäller händelser under ett års tid, från januari till december 2016. Eftersom omsättningen i Fingerprintaktien under lång tid har varit extremt hög, är omfattningen av den beskrivna handeln också mycket stor. 
Utredningens fokus kan längre fram komma att skifta till kortare tidsperioder, uppger vice chefsåklagaren för Direkt.
I tisdags rapporterade Realtid om att Ekobrottsmyndigheten beslutat inleda en förundersökning rörande grov otillbörlig marknadspåverkan som rör handeln i Fingerprint Cards.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar