FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 13 augusti 2015

Blodvittring i Fingerprint

Aktiekommentar Fingerprint Cards, årets kanske största popaktie på Stockholmsbörsen, steg till en ny rekordnotering på torsdagen. Men se upp – i skymundan tycks blankarna ha fått blodvittring.
Fingerprints aktie tangerade på torsdagen sin genom tiderna högsta notering på 250 kronor, vilket innebär att företaget värderas till över 14 miljarder kronor. Räknat från årsskiftet har aktien stigit över 600 procent.
Den som funderar på att köpa i dagsläget bör dock ta i beaktande att smarta investerare, blankare, uppenbarligen fått upp ögonen för aktien. Och när blankare börjar sälja aktier är det på spekulation om att kunna köpa tillbaka den billigare i ett senare läge.
På torsdagen visade färsk blankningsstatistik att Cadian Capital Management ökat sin negativa nettoposition i företaget från 0,91 till 1,07 procent av aktiestocken.
Cadian Capital Management är en New York-baserad hedgefondfirma som ägs av de anställda och som är specialiserat på att sätta samman fonder för investerare som vill ta aggressiva bet på att olika aktier ska falla i värde.
Nu har firmans sökarljus landat på Fingerprint Cards. Och den negativa positionen i aktien har vuxit konstant sedan halvårsskiftet.
När en blankare får vittring på ett bolag är det inte ovanligt att fler ansluter sig. Ju fler som lånar upp aktier för att sälja dem, desto osäkrare brukar de investerare som äger positiva positioner bli.
Ett relativt färskt exempel är det svenska medicinteknikföretaget Elekta. Under perioder har långt över en tiondel av företagets aktiestock varit blankad. Vid det senaste årsskiftet hade så många som nio olika hedgefonder blankat totalt 16 procent av de utestående aktierna i bolaget.
I det läget handlades Elektas aktie över 80-kronorsstrecket. Ett halvår senare hade kursen fallit till strax över 50-kronorsnivån.
En av de blankare som utmärkte sig i Elekta vid årsskiftet var ingen mindre än Cadian Capital Management.
Att en hedgefond spekulerar i att en aktie ska falla är på inget sätt nytt eller innebär inte att de måste få rätt. Men för den som tror att blankarna vet vad de gör är det onekligen en varningssignal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar