FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

söndag 23 augusti 2015

Veckans bästa och sämsta

tjärnsmäll i Fingerprint
Biometribolaget Fingerprint Cards kvartalsrapport var en fullträff och bollen landade någonstans uppe på läktaren. Bolaget tog på torsdagen ett stort steg närmare det burdusa omsättningsmålet på flera miljarder som gäller för i år. På två kvartal har försäljningen stigit till 585 Mkr och om målet ska nås väntar ytterligare två rejäla dunderkvartal.

Omsättningen i det andra kvartalet var bättre än bolaget hade hoppats på och under konfettiregnet tog ledningen tillfället i akt att höja upp guidningen med ytterligare 0,3 miljarder, till 2,5 miljarder svenska kronor vid årets slut.
Efter kvartalsrapporten kan Fingerprint hänga av sig förhoppningsrocken. Men för den skull blir framtiden inte lättare att förutspå. Den långsiktiga lönsamhetspotentialen går att debattera och Fingerprint har än så länge bara hunnit skriva inledningen på sin framgångssaga.
Med en uppgång på 650 procent i ryggen bara i år känner sig säkert flertalet Fingerprintägare tryggare i sin placering än tidigare. För Fingerprint har fått utstå mycket kritik i pressen. Men ingen rök utan eld. Kom ihåg att vägen fram till torsdagens rapport har varit kantad av flera skandaler och missade prognoser.
Fingerprint värderas efter torsdagens kursrusning till 16 miljarder kronor och om bolaget når det gigantiska omsättningsmålet värderas aktien till 6,4 gånger den förväntade försäljningen. Det är fritt att tycka vad man vill om den multipeln.
Bolagets enorma popularitet har också gjort aktien till en av sommarens mest handlade värdepapper på Stockholmsbörsen. Enligt Dagens Industri uppgick omsättningen i aktien mellan juni och 18 augusti till 27,4 miljarder kronor. Det var mer än handeln i storbolagsaktier som Investor, Swedbank och Telia Sonera. Den stora omsättningen i aktien öppnar för att bolaget kan komma att inkluderas i Stockholmsbörsens storbolagsindex.
Branschkollegan Precise Biometrics redovisade dock en betydligt blygsammare omsättningsökning i sin kvartalsrapport. I andra kvartalet steg omsättningen till 10 Mkr och resultatet stannade vid minus 7,9 Mkr. Kurssvängningen i aktien på rapportdagen var något i hästväg, som lägst gick aktien att köpa för 4 kronor och som högst steg den till 5,50 kronor. Det motsvarar en stigning från lägsta punkten på nästan 40 procent. I så stora kursrörelser finns inget rim och reson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar