FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

tisdag 27 december 2016

Uppköp ger guldkant till portföljen

Kommentar Två uppköpsbud på två veckor – och kurserna sticker i höjden. Aktieägare med Mat.se och Transcom i portföljen tackar sin lyckliga stjärna och alla andra undrar hur man egentligen ska placera för att lyckas pricka in bolagen som blir uppköpta.
Det är lätt att bli avundsjuk på aktieägare som plötsligt får 35 procents avkastning på en dag på en placering som till exempel i Transcom när uppköpsbudet från Altor kom under onsdagen. Och det kan också gå ännu bättre – aktieägarna i Mat.se mer än dubblade sina pengar i förra veckan – först på ryktet om bud och sedan när Axfood presenterade själva budet på 17 kr. Några dagar tidigare låg kursen runt 8 kr.
Och dessa två bud i årets slutskede är inte ensamma om att göra vissa aktieägare glada. Budstriden i Haldex har givit mycket bra avkastning under året, Arcam blev uppköpt med betydande budpremie och året började med ett fantastiskt fint bud på läkemedelsbolaget Meda som var nästan 70 procent över kursen före budet.
En naturlig tanke hos den enskilde aktieägaren är att försöka hitta möjliga uppköpskandidater som kan ge det där plötsliga klippet som ger en överavkastning för hela portföljen. Den tråkiga nyheten är att detta är svårt och mer eller mindre osannolikt att detta kan ske för en normal aktieägare.
Under 2000-talet har i genomsnitt drygt tio uppköpsbud presenterats varje år och det kan jämföras med att på bara Stockholmsbörsens tre listor finns över 300 bolag noterade. Därtill kommer de många bolagen på de mindre listorna som First North och Aktietorget.
Även om en del bolag kan sorteras bort direkt som osannolika uppköpsbolag blir det alldeles för många kvar för att ha uppköp som första urvalsmetod för att sätta ihop en portfölj. Men däremot kan det vara en plusfaktor vid ett beslut om att köpa eller inte.
Aktien ska alltså vara köpvärd på sina egna meriter, men finns det en chans till uppköp blir aktien helt enkelt extra intressant.
Det finns i alla fall klara skäl till att uppköpen kommer fortsätta under nästa år. Först och främst har många företag och inte minst riskkapitalbolag mycket pengar i kassan. Utöver detta är räntorna fortfarande låga – kapital är alltså billigt att låna för köparen.
Om det finns någon sektor som är överrepresenterad under de två sista årens uppköp är det bolag med ny teknik och som verkar inom digitalisering. Innovativa bolag är högvilt för andra ofta större bolag som behöver skaffa sig ny kompetens utan att själva börja från scratch.
Den aktie som det ofta pratas mest om angående uppköpsförsök är Sobi där försök redan gjorts, men huvudägaren Investor tackade nej. En sektor som behöver konsolideras är spelsektorn – där kan de mindre bolagen vara lämpliga munsbitar för drakarna.
Även två av Sveriges främsta techbolag borde vara lämpliga mål för utländska bolag som snabbt vill skaffa sig kompetens inom två framtidsområden som biometri och eye-tracking. Fingerprint och Tobii ser ut att vara lämpliga mål för den som vill skaffa sig en position som världsledande inom framtidens teknik.
Magnus Alfredsson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar