FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

tisdag 1 november 2016

Ola Rollén utreds för insiderhandel

Hexagons vd Ola Rollén utreds för insiderhandel i Norge och sitter sedan i lördags häktad i Norge. Utredningen rör Ola Rolléns aktieköp i Fingerprint Cards-konkurrenten Next Biometrics.
Ola Rollén greps i Stockholm och lämnades under fredagen ut till Norge.
Förra hösten rapporterades det att Ola Rollén köpt aktier i Next Biometrics, en konkurrent till Fingerprint Cards, för drygt 100 miljoner kronor, något han själv sedan bekräftade. Enligt ett pressmeddelande rör utredningen ett köp av 284.341 aktier i Next Biometrics och det är inte känt huruvida de aktieköpen hör ihop med de som Ola Rollén tidigare bekräftat. Börsvärdet för Next Biometrics uppgår till drygt 2,2 miljarder norska kronor. Investeringen gjordes via bolaget Greenbridge Partners (investmentbolaget Melker Schörling är en av delägarna i Greenbridge Partners).
Ola Rollén utreds nu för insiderbrott rörande aktieköpen i Next Biometrics. Enligt Ola Rolléns norska advokater sitter han sedan i lördags häktad efter beslut av tingsrätten i Oslo.
Ola Rollén greps i Stockholm på onsdagen efter att norska Økokrim, norska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten, efterlyst honom. På fredagen lämnades han ut till Norge. På lördagen blev han formellt häktad av Oslo tingsrätt.
På fredagen meddelade Ola Rollén Nyhetsbyrån Direkt att han hade förhinder att ge telefonintervju om Hexagons delårsrapport. Men han deltog sedan i bolagets telefonkonferens med analytiker. Konferensen genomfördes enligt norska åklagaren Marianne S Bender på Hexagons huvudkontor under närvaro av personal från Ekobrottsmyndigheten. Han överlämnades därefter till norska myndigheter och ställdes inför tingsrätten i Oslo på lördagen, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Ola Rollén nekar till de anklagelser som framförts. I ett pressmeddelande meddelar Ola Rollén via sina norska advokater att han inte vill kommentera saken närmare och att han vill samarbeta med norska myndigheter och rentvå sig från misstankarna. Ola Rollén beklagar också skadan som utredningen orsakar Hexagon och Greenbridge Partners.
Melker Schörling, styrelseordförande i Hexagon, säger att han har fullt förtroende för vd:n Ola Rollén.
”Jag har tagit del av uttalandet från Christian B. Hjort och Erik Keiserud, Ola Rolléns advokater, och jag har fullt förtroende för Ola Rollén. Under sexton år av gott samarbete har jag aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme” säger Melker Schörling, styrelseordförande i Hexagon.
Hexagons aktie faller med drygt 4 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.
Grennbridge Partners är registrerat i Jersey. I investmentbolaget Melker Schörlings senaste årsredovisning beskrivs Greenbridge så här: "Under fjärde kvartalet investerade MSAB ca 48 Mkr i Greenbridge, ett investmentbolag som investerar i högteknologiska bolag med stor tillväxtpotential. Greenbridge grundades av Hexagons VD Ola Rollén och drivs av en extern företagsledning".
Finanschefen i Hexagon, Robert Belkic, tar över vd-uppdraget tills häkningsperioden är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar