FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

onsdag 29 oktober 2014

Artikel

Mastercard-uppgifter fick Fingerprint Cards aktie att rusa

Bolaget Fingerprint Cards FING B +0,25% handelsstoppas – ännu en gång. Den här gången handlar det om en kursrusning tidigare i dag. Nu väntar marknaden och Stockholmsbörsen på rätt information om vad som har hänt. 
Bolaget Fingerprint Cards aktie fick fart under fredag förmiddag, efter att uppgifter kommit ut om att bolagets fingeravtrycksteknologi finns i ett nytt Mastercard betalkort.
Handeln stoppades vid lunchtid och då hade aktien redan hunnit stiga med 31 procent.
På Stockholmsbörsen Nasdaq väntar man på information från bolaget för att få bort den "informationsassymetri" som finns på marknaden. För att därefter kunna häva handelsstoppet.
Ännu har inte detta skett. Men handeln kommer att återupptas klockan 15.30.
– Om bolaget har nyheter som är kurspåverkande så ska bolaget kommunicera via ett pressmeddelande. Det är en bärande del i börsens regelverk, säger Carl Norell, presschef Stockholmsbörsen Nasdaq.
Enligt nyhetsbyrån Direkt har bolaget Zwipe bekräftat informationen om att teknologin finns i Mastercards nya betalkort. Men bolagets tillförordnade vd Jörgen Lantto säger sig vara överraskad av att informationen kommer ut.
– Vi visste inte att Zwipe skulle gå ut med det här nu, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.
Han bekräftar att Fingerprint har ett samarbete med Zwipe som avser en touchsensor. Men exakt vilken sensor det är vill inte Jörgen Lantto berätta, utan hänvisar till Zwipe.
Vid 15-tiden skickar Fingerprint Cards ut ett pressmeddelande där bolaget bekräftar samarbete med Zwipe. Men det framkommer också att Fingerprint inte väntar sig någon ökad omsättning till följd av det nya kortet.
Det är inte första gången som Fingerprint Cards brister i informationsgivningen. Turerna är många.
Aktien har svängt kraftigt upp och ned efter flera olika skandaler och beskrivs som ett av Stockholmsbörsens främsta skandalbolag.
Följande har hänt:
• Tidigare vd:n Johan Carlström är misstänkt för grovt insiderbrott och tidigare häktad. Han lämnade sin tjänst i början av september. Efter att det blev känt rasade aktien 35 procent under en och samma dag.
• En före detta styrelseledamot i bolaget har anhållits misstänkt för grovt insiderbrott.
• I mitten av maj dömdes två män av hovrätten för grovt insiderbrott och försök till grovt insiderbrott till fängelse i tio månader respektive ett år.
• Bolaget har flera gånger publicerat pressmeddelanden som på vaga grunder berättar om samarbeten med storbolag och inger förhoppningar om framtida intäkter.
• Den 11 oktober 2013 kablades ett falskt pressmeddelande ut från Fingerprint som berättade att Samsung Electronics köper bolaget för över 4,2 miljarder kronor.
• Fingerprint Cards har haft stora ekonomiska problem och har gång efter annan tvingats be aktieägarna om nya pengar. Senast var det i januari i år då bolaget tog in 138 miljoner kronor.
På Aktiespararna konstaterar Albin Rännar, chef för marknadsbevakning, att Fingerprint Cards har väldigt mycket att bevisa.
– De borde ha agerat snabbt, i enlighet med börsreglerna om att ge korrekt information. Nu vet man inte om det är falska rykten, eller inte, säger Albin Rännar.
Han säger vidare att ett bolag som Fingerprint tillhör kategorin "förhoppningsbolag" som kapitaliserar på människors förhoppningar och drömmar om att göra det stora klippet.
– Många gånger är det småsparare som hoppar på. Bolaget kan ju spela på de här strängarna genom att medvetet vara lite diffusa i sin informationsgivning.
På Stockholmsbörsen Nasdaq vill man inte säga vilka åtgärder som kommer att vidtas mot ledningen i Fingerprint Cards. Enligt presschefen Carl Norell finns ingen exakt gräns för hur många regelöverträdelser ett noterat bolag kan göra innan börsen vidtar kraftiga åtgärder.
– Det är snarare en fråga om hur grov regelöverträdelsen är.
Kan Fingerprint komma att avnoteras?
– Jag kan inte kommentera detta enskilda fall. I de fall bolag har avnoterats så har det varit fråga om att ett bolag har gjort ett antal grövre överträdelser upprepande gånger.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/mastercard-uppgifter-fick-fingerprint-cards-aktie-att-rusa_4021173.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar