FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 8 oktober 2015

Mörka moln hopar sig för Fingerprint

Ryktet säger att den snabbväxande världsaktören inom mobiltelefoner, Xiaomi, har valt fingeravtryckssensorer från amerikanska Qualcomm. Snabbt ökande konkurrens, fallande marknadsandelar och en prispress som hotar bli brutal vore inte bra för spekulanternas älsklingsaktie Fingerprint Cards.

Peter Benson SvD Näringsliv

Fingerprint levererar inte till några telefoner från de två globala dominanterna Apple och Samsung. I stället har Fingerprint fram till nu lyckats ta i princip resten av marknaden. Det handlar om telefontillverkare på nivån under som Sony, ZTE, Huawei och LG.
Men en väsentlig andel av omsättningen kommer också från tredje rangens mobiltillverkare med fantasifulla namn som Gionee, ZUK, Yulong, Oppo, QiKu, Meizu, Ivvi, OnePlus och Dazen. Som regel är det kinesiska uppstickare som delvis lever på att Pekingregimen under en period velat bryta hegemonin kring de USA-styrda operativsystemen IOS och Android. Det har man nu lyckats med i och med att kinesiska Xiaomi seglat upp som världens tredje eller fjärde största tillverkare av smartphones.
Xiaomi använder ett eget operativsystem som är ett slags utbrytare ur Googles Android och därmed kanske en blivande kinesisk standard.
Branschbedömare är överens om att konkurrensen på mobilmarknaden är stenhård och att det förutom Apples vinster egentligen inte finns någon lönsamhet i branschen. Sannolikt handlar det om klart negativa kassaflöden för andra och tredje rangens aktörer som grupp. Att en underleverantör av en blivande standard som fingeravtryckssensorer i den miljön kan ha tvåsiffriga marginaler är inte självklart.
Allt vi vet om marknadskrafter talar för att vi kommer att få se en ordentlig konsolidering och utslagning av antalet telefontillverkare, särskilt nu när Kina har fått fram en ”champion” i Xiaomi. En sådan konsolidering lär försämra Fingerprints förhandlingsläge.
Allt vi vet om Kina talar för att det finns en stor risk för att en sådan process också leder till kreditförluster för banker och leverantörer.
Här kan man börja titta på Fingerprints kundfordringar på 246 miljoner kronor. Finns det en risk för nedskrivningar? Är avtalsvillkoren verkligen hårda och vattentäta eller har man varit ivrig att vinna snabba affärer på mjuka villkor även när man har en högriskkund som motpart?
Ivern att skicka ut pressmeddelanden, boka ordrar på lite lösa boliner och se aktiekursen rusa till väders har för många andra bolag slutat illa. Se Prosolvia för ett grovt skräckexempel.
Åter till detta med Fingerprints marknadsandel på biometri för mobiltelefoner som alltså till nyss varit cirka 100 procent utanför Samsung och Apple. På bara några veckor har den bilden börjat ändras dramatiskt.
Lenovo/Motorola valde exempelvis Samsungs leverantör Synaptics för sina senaste modeller i stället för Fingerprint.
Nokia/Microsoft bekräftade under onsdagen att den nya paradmodellen erbjuder en iriskamera för inloggning. Det rimmar väl med en växande diskussion om de permanenta skador och risker som stulna fingeravtryck innebär. Ögats iris går inte att förfalska lika lätt som ett fingeravtryck.
Nyheten försvagar Fingerprint Cards trovärdighet efter att bolaget tidigare har skrutit om den starka relationen med Microsoft samt avfärdat irisavläsning som orealistiskt.
Den malören ska man ha med sig när Fingerprint nu också avfärdar onsdagens andra stora biometrinyhet, nämligen ryktet att Qualcomms fingeravtryckssensorer kommer att sitta i Xiaomis nya modell.
Om ryktet är sant så är det dubbelt allvarligt. Dels att den snabbväxande Kinaledaren inte väljer Fingerprint och dels att mardrömskonkurrenten Qualcomm verkar ha kommit mycket längre än någon tidigare befarat.
Fingerprints aktie skulle kunna halveras och ändå framstå som mycket dyr. Handeln är fortsatt våldsam. Tekniskt kommer aktien gynnas av att senare i år inkluderas i Nasdaqs index för mest omsatta aktier. Inkluderingen i index tvingar stora mängder ”dumma pengar” att köpa in sig oavsett värderingen. Men bortsett från det är det svårt att se ljuspunkter som är så starka att de kompenserar för värderingen och riskerna.
Men ett råd till eventuella blankare där ute: Vilt haussade aktier ska man kanske inte försöka sälja på eller alltför nära toppen. Det är för farligt. Bättre att vänta tills magin ser ut att vara bruten och gravitationen börjat verka. De närmaste veckorna blir nog avgörande för att bedöma om det finns helium kvar eller inte i Fingerprints aktieballong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar