FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

torsdag 18 juni 2015

Hemliga blankare härjar i Fingerprint Cards

Någon eller några har i smyg blankat en stor post aktier i  Fingerprint Cards. Finansinspektionen utreder den misstänkta kursmanipulationen, skriver Svenska Dagbladet.


Fingerprint Cards har rusat över 1.000 procent på ett år. Aktien toppade den 9 september på 88 kronor inför Apples lansering av nya Iphone med fingertrycksteknik. Dagarna efteråt rasade den till 63 kronor under mycket livlig handel.

FAKTA

SÅ FUNGERAR BLANKNING

  • Det första steget i en framgångsrik blankning är att en investerare lånar aktier av någon annan.
  • I nästa steg säljer investeraren vidare de lånade aktierna. Sedan väntar han eller hon på att aktierna ska tappa i värde.
  • När värdet har gått ner tillräckligt mycket köper investeraren lika många aktier som han eller hon lånade då värdet var högre.
  • I det sista steget lämnar investeraren tillbaka aktierna till den som han eller hon ursprungligen lånade dem av. Det är dock inte exakt samma aktier, utan motsvarande mängd. Eftersom aktien har tappat i värde kostade de återlämnade aktierna mindre att köpa än de aktier som personen först lånade. På så sätt gör investeraren en vinst. 
När aktien rasade blankade någon eller några aktörer på marknaden i smyg en stor post på över 2 miljoner aktier, motsvarande 4,5 procent av Fingerprint Cards.
SEB bekräftar att banken lånat ut över två miljoner aktier. Enligt uppgifter till SvD är det hedgefonder i New York som blankat aktierna.
Den som lånar eller säljer över 0,5 procent av aktierna i ett bolag måste anmäla detta till Finansinspektionen. Men det har inte gjorts någon anmälan.
Fingerprint Cards har nu anmält ärendet till FI.
”Fingerprint Cards har gjort en anmälan till FI om misstänkt kursmanipulation den 12-13 september”, skriver vd Johan Carlström i ett mejl till SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar