Årets mesta aktieraketer är två teknikbolag. Det är inte alls konstigt. Så brukar det vara. Dessutom är årets raketer varandras konkurrenter i: digitala fingeravtryck. Aktierna har i år stigit ca 400-600%. Men tekniken är inte unik och rader av konkurrenter föds nu. Det är hemsk bubbla. Priserna lär falla kraftigt, säger analytiker jag talat med.

Just nu köper svenska spararna en bransch teknikbolag mest av allt. Det är bolag som har stigit 500% i år.  http://blogg.avanza.se/avanza/veckans-hetaste-aktier
Jag kan förstå att det är lockande. Men lyftet säger något om fallhöjden. Kan små intet-nyheter få bolagens kurser att stiga till väders, så kan de lika lätt falla ihop som pannkakor
Fingerprint

För att få lite fakta i målet har jag talat med några av världens främsta tech-analytiker. Deras svar är glasklara:
”Fingeravtryck är en enkel teknik, den är lätt att kopiera och viser en rad nynoteringar av bolag. Det absolut ingenting vi köper.”

Orden kommer från Sverre Bergland och Anders Tanberg-Johansen. De ansvarar för teknikfonden som slagit alla konkurrenter med hästlängder DNB Technology.

Ska vi lita på analytikerna? Sverre och Anders kan teknikbolag som få andra. De har granskat trender, priser, framgångar och krascher sedan över ett årtionde. De handlar i teknikbolag varje dag, omsätter sin portfölj 400% och kan teknikbolag på börsen. Teknikskiften är något de följer minitiöst. Och när det gäller fingeravtryck är de skeptiska. Andra tekniker som har med hälsa och teknik väntar de sig ska bli långt mer framgångsrik.
När säger att teknik-bolag är mer volatila än andra beror det på att just teknikbolag lockar till drömmar som få andra. Därför är också bubblor väldigt vanligt i branschen av teknikbolag. Särskilt när aktien är upp 500% och en av vd:arna häromdagen sålde alla aktier. Tydligare kan det knappast bli.

Har du en vän, som du vet äger aktien. Tala med dem om saken! /Claes Hemberg