FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

måndag 18 maj 2015

Miljardlöftet eldar på Fingerprint Cards

Kursraketen Fingerprint Cards är tillbaka i gammalt slag. Måndagens lyft på drygt 22 procent krossar det gamla kursrekordet från september 2013.


På måndagen meddelar Fingerprint Cards att sensorbolaget tagit en order på 230 miljoner kronor. Därmed sväller årets offentliggjorda orderbok till 740 Mkr, och tillsammans med mindre ej meddelade order på 120 Mkr och intäkter på 140 Mkr är bolaget uppe i en miljard.
”Vi höjer därför vår försäljningsprognos för 2015 från att överstiga 1.000 Mkr till att överstiga 1.500 Mkr”, säger tillförordnade vd Jörgen Lantto.

Prognoshöjningen är rena raketbränslet för aktien, som vid lunchtid handlas upp med drygt 22 procent på en i övrigt blek börs.
Fingerprint Cards har haft ett lysande år på börsen. Innan måndagen hade aktien stigit med 122 procent till 77,25 kronor. Men fjolåret var tufft.
Den 9 september 2013 toppade Fingerprint Cards på 84,45 kronor. Därefter gick luften ur, och aktien föll med drygt 60 procent fram till årsskiftet 2014/2015.
I september 2014 anhölls en tidigare styrelseledamot för grovt insiderbrott, men skandalen svällde då bolaget tvingades gå ut med uppgiften att även vd Johan Carlström anhållits för samma brott. Beväpnad polis genomförde i en koordinerad aktion en razzia på företagets Göteborgskontor. Aktien tappade drygt 20 procent på skandalen.
Bara månaden efter vinstvarnade dessutom Fingerprint Cards, och tvingades medge att 2014 års försäljningsprognos på 500 Mkr var alldeles för optimistisk. Prognosen sänktes med 44 procent till mitten av ledningens nya prognosspann på 230-330 Mkr.
Samma dag presenterade tillförordnade vd:n Jörgen Lantto (som skulle ersätta Johan Carlström) en fyra gånger så hög för prognos för 2015 - som nu alltså höjs ytterligare.
När bokslutet för 2014 summerades hade bolaget sålt för 233 Mkr, alltså i botten av det reviderade spannet och 53 procent under den tidigare prognosen.
Enligt Jörgen Lantto är det hela en fråga om tajmning. Nu, hävdar han, kommer den uppdämda effekten.
”Det är proppen ur. Vår utmaning är inte i dag är att orders blir inställda, utan att vi ibland får mer order än vi har material att leverera på kort varsel”, säger han.
Hur många procent av era order resulterar i faktiska försäljningstal?
”Närmare hundra procent”, säger Jörgen Lantto.
I december framkom det att Johan Carlström i rollen fortfarande är aktiv i bolaget trots den så kallade time-out han tagit under brottsutredningen. I egenskap av styrelseledamot har han under hösten arbetat med externa parter och finansiering, bekräftade styrelseordföranden Urban Fagerstedt till Di.
Hur är det med Johan Carlströms operativa roll i dag?
”De här frågorna måste jag passa vidare till Urban Fagerstedt”, säger den tillförordnade vd:n.
Har ni diskuterat att permanenta din roll?
”Det är en fråga för styrelsen.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar