FIngerprint Cards

FIngerprint Cards

måndag 25 maj 2015

Hemligheter oroar Fingerprints ledning

Före sommarsemestrarna tänker åklagare Pontus Hamilton väcka åtal om grovt insiderbrott mot Fingerprints avhoppade vd Johan Carlström. Men i Ekobrottsmyndighetens utredning finns uppgifter som Fingerprint Cards vill hålla hemliga.
Biometribolaget Fingerprint Cards har några riktigt bra veckor bakom sig. Bolaget har höjt försäljningsprognosen från en 1 miljard kronor till 1,5 miljarder och flera storaffärer har presenterats. Aktien handlas nu över 90 kronor per aktie.
Annat var det i höstas då besked om razzia mot Fingerprints huvudkontor fick kursen att rasa. Misstankar om grovt insiderbrott riktades mot bolagets vd Johan Carlström och även mot en annan person som tidigare satt i styrelsen. Aktien rasade på Stockholmsbörsen till under 30 kronor.
Sedan i höstas har Jörgen Lantto varit tillförordnad vd i väntan på att brottsutredningen mot Johan Carlström ska bli klar. Det är den inom kort. På måndagen kom beskedet att Johan Carlström nu lämnar posten som vd i Fingerprint för att i stället jobba med affärsutveckling inom bolaget. I samband med årsstämman lämnade han även styrelsen i biometribolaget.
Åklagarna misstänker att Johan Carlström tjänat ett sjusiffrigt belopp på insiderinformation. Johan Carlström vill inte kommentera uppgifterna.
– Du får ta det med Urban (styrelseordförande Urban Fagerstedt, reds anm). Jag har inga kommentarer, annat än det som står i pressreleasen, säger han till SvD Näringsliv.
Hur ser du på brottsmisstankarna mot dig?
– Jag har inga kommentarer.
När en stämningsansökan lämnas till tingsrätten blir också förundersökningen offentlig. I Ekobrottsmyndighetens utredning finns uppgifter om insiderinformation som de misstänkta enligt åklagarna ska ha handlat på.
Fingerprint Cards är nu rädda att företagshemligheter ska bli offentliga och att vem som helst ska kunna ta det av uppgifterna med hänvisning till den svenska offentlighetsprincipen. Representanter från bolaget har därför besökt åklagare för att övertyga dem att sekretesstämpla delar av förundersökningen.
– Det är ganska ovanligt att det sker och egentligen råder förundersökningssekretess på uppgifterna. Men vi har velat tillmötesgå bolaget eftersom de är oroliga att det ska komma ut känsliga uppgifter. Bolaget bedriver en affärsverksamhet och vi en brottsutredning, men vi måste kompromissa och mötas, säger åklagaren Pontus Hamilton.
Åklagarna misstänker att Johan Carlström har agerat på egen hand och inte tillsammans med någon annan. Fyra personer är misstänkta i Ekobrottsmyndighetens utredning, varav två har direkt koppling till bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar